Direct naar artikelinhoud

Aantal mogelijke gevallen van ebola in Congo neemt toe

Archiefbeeld.

In Congo zijn veertien nieuwe mogelijke gevallen van ebola gesignaleerd. Dat heeft een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in Genève meegedeeld. De Europese Commissie stuurt een vliegtuig met medisch personeel en materiaal naar de getroffen regio.

De WHO maakte elf dagen geleden voor het eerst melding van een uitbraak van ebola in het noordoosten van Congo. Een woordvoerder van de organisatie zei vandaag dat het aantal verdachte gevallen is gestegen van 29 naar 43. Drie van die patiënten zijn volgens artsen waarschijnlijk besmet.

De Europese Commissie heeft een vlucht naar de regio georganiseerd. Op vraag van Unicef vliegt een toestel met medisch personeel en 2,5 ton materieel vrijdag van Kinshasa naar Buta, zo blijkt vandaag uit een persmededeling.

De uitbraak van ebola in het noordoosten van Congo eiste tot dusver vier mensenlevens. In het getroffen gebied worden momenteel 419 mensen in observatie gehouden die in contact kwamen met besmette mensen. Bij 54 van hen verstreken wel al 21 dagen sinds hun laatste contact. Dan geldt het als zeer onwaarschijnlijk dat ze besmet raakten.

Bij de grote ebola-epidemie in Liberia, Guinee en Sierra Leone stierven in 2014 en 2015 meer dan 11.000 mensen.