Dries Mertens wint Supercoppa na penaltythriller tegen Juventus

Juventus heeft de Italiaanse ‘Supercoppa’ niet voor de derde keer op rij kunnen winnen. Het moest tegen bekerwinnaar Napoli, waar Dries Mertens mocht invallen, de duimen leggen na een ware penaltythriller nadat na 120 minuten een 2-2 gelijkspel op het bord stond. Mertens zag zijn penalty gestopt door Gianluigi Buffon, maar mocht uiteindelijk dus wel nog vieren.

wic

Vanavond werd in het Qatarese Doha de finale van de Italiaanse Supercup afgewerkt tussen bekerwinnaar Napoli en landskampioen Juventus. Het was de Oude Dame en Carlos Tevez die de verre verplaatsing duidelijk het best verteerd hadden, want al na vijf minuten kon de Argentijn Juve op voorsprong brengen tegen Napoli, waar Dries Mertens op de bank gestart was. Tevez was de lachende derde toen twee Napoli-verdedigers allebei naar één bal gingen, en werkte alleen voor de doelman Rafael simpel af.

Het was wachten tot de start van de tweede helft vooraleer Napoli echt iets kon terugdoen. Marek Hamsik lanceerde José Callejon, maar oog in oog met Gianluigi Buffon mikte de Spanjaard voorlangs. Na een geweldig lobje met de buitenkant van de voet van Gonzalo Higuain leek de 1-1 dan toch in de maak, maar tot opluchting van Buffon stuitte de bal via de paal weer het veld in. Het bleek slechts uitstel van executie, want even later stond de Argentijn toch op het scorebord. Hij knikte een voorzet van Jonathan de Guzman simpel binnen.

Juventus drukt Napoli weg

Dik tien minuten voor het einde mocht Rode Duivel Dries Mertens zijn opwachting maken voor Hamsik, maar de Belg liet zich niet bepaald in goede zin opmerken. Net na zijn invalbeurt schoffelde hij Padoin onderuit zonder dat er een bal in de buurt was. Daarvoor kreeg hij volledig terecht een gele kaart onder de neus geschoven.

Ondanks nog een aardige kans voor Tevez, mondde de match onvermijdelijk uit in verlengingen. Daarin had Juventus het voor het zeggen. De leider in de Serie A spijkerde Napoli vast op eigen helft en dreigde met afstandsschoten van Paul Pogba en Roberto Pereyra. Helemaal op het einde van de eerste verlenging had Arthuro Vidal op een lage voorzet altijd de 2-1 moeten maken, maar hij besloot op de hakken van ex-Genkenaar Kalidou Koulibaly.

Higuain zorgt in extremis voor penalty’s

Diezelfde Koulibaly was bij het begin van de tweede verlenging wel gezien. Eerst bleef Pogba knap op de been tegenover twee Napoli-verdedigers, daarna stuurde Tevez met een slimme schijnbeweging Koulibaly het bos in. De scherpschutter van Juve deponeerde de bal haarfijn in het hoekje: 2-1. Meteen het sein voor Napoli om weer vooruit te schieten, maar Higuain knalde een dot van een kans op de vuisten van de prima uitgekomen Buffon. Enkele minuten later was diezelfde Higuain er weer dichtbij na een misverstand tussen Chiellini en Buffon, maar de Italiaanse doelman kon zich nog net breed maken om de 2-2 te verijdelen.

De haast pensioengerechtigde mirakeldoelman werd in Turijn al de hemel ingeprezen, maar was in de 118de minuut toch gezien. Een voorzet vanop rechts belandde voor de voeten van Dries Mertens, die half langs de bal maaide, maar zo viel het ronde ding wel voor Higuain. Driemaal is scheepsrecht: de Argentijn nam Buffon tegenvoets en bezorgde Napoli onverhoopt strafschoppen.

Mertens mist, Koulibaly is de held

Daarin was het nagelbijten tot het einde. Jorginho en Tevez misten aan elke kant de eerste penalty, maar daarna volgden vijf treffers. Tot Dries Mertens aan de beurt kwam. De Rode Duivel, die vorig weekend nog een penalty scoorde tegen Parma, trapte zijn penalty redelijk goed in de hoek, maar Buffon pakte uit met een knappe redding. Mertens leek de schlemiel van de avond te zullen worden, maar een resem missers aan beide zijden later, kroonden Koulibaly en Napoli-doelman Rafael zich tot de helden. De eerste doorbrak het reeksje missers, de tweede stopte de daaropvolgende penalty.