Dit staat er donderdag op de agenda van Donald Trump

© EPA

© *

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Amerikaanse president Donald Trump, zijn echtgenote Melania en hun gevolg zijn donderdag toe aan hun tweede dag in België. De zon mag dan wel serieus van de partij zijn, terrasjes zullen ze allesbehalve doen. Een overzicht van hun agenda, die ook vandaag heel wat verkeersellende in de hoofdstad zal veroorzaken.

cel, jns, jdb

HERLEES. ZO VERLIEP DE EERSTE BEZOEKDAG VAN TRUMP AAN BELGIË

10.00 UUR - Europees topoverleg en lunch met Macron

Kort bezoek aan de Europese instellingen. Trump wordt in het Egmontpaleis opgewacht door Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Samen met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zullen ze een kwartiertje samenzitten. Daarna schuiven parlementsvoorzitter Antonio Tajani en Federica Mogherini, bevoegd voor Buitenlandse Zaken, mee aan

12.00 UUR - Lunch met Macron

Trump keert terug naar de Amerikaanse ambassade. Daar staat een werklunch op het programma met de kersverse Franse president Emmanuel Macron. 14.30 UUR TOT 16.00 UUR - Speech aan monument 9/11

Aankomst van 29 staats- en regeringsleiders aan het nieuwe NAVO-gebouw in Haren. Trump wordt als laatste verwacht. De Amerikaanse president zal hier speechen, bij het onthullen van een monument ter nagedachtenis van de aanslag van 11 september 2001.

LEES OOK. Premier Michel mocht een uur lang met president Trump praten. Dit vond hij van dat gesprek

© Photo News

17.00 UUR - Inhuldiging NAVO-gebouw

Officiële inhuldiging van het nieuwe NAVO-gebouw, in aanwezigheid van koning Filip.

17.45 UUR - NAVO-top

De NAVO-leiders vergaderen achter gesloten deuren. Die vergadering zou tot 21 uur duren, maar Trump zou om 20 uur al opnieuw vertrekken op Melsbroek voor een korte vlucht naar Italië. Daar woont de president een ontmoeting van de G7.

LEES OOK. Dit tweet Donald Trump over zijn bezoek aan Brussel

EN WAT DOET MELANIA?

Melania Trump volgt donderdag samen met de partners van de andere NAVO-staatshoofden een apart programma. Dat wordt overigens geen vrouwenonderonsje: ook de echtgenoot van Angela Merkel en de echtgenoot van de Luxemburgse premier Xavier Bettel worden verwacht.

© Photo News

In de voormiddag brengt de Amerikaanse first lady een bezoek aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. Daarna vervoegt ze de andere partners van de staats- en regeringsleiders. Het internationaal gezelschap zal worden rondgeleid door Amélie Derbaudrenghien, de vriendin van premier Charles Michel, en Ingrid Schulerud, de echtgenote van de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

15.00 UUR - Magrittemuseum

Bezoek aan het Magrittemuseum op het Koningsplein in hartje Brussel. Directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Michel Draguet geeft een privérondleiding. Ook het Wiertzmuseum en Meuniermuseum sluiten uit veiligheidsoverwegingen.

17.00 UUR - Delvaux

Daarna gaat het richting de Delvaux-boetiek aan de Waterloolaan, waar het internationaal gezelschap ontvangen wordt door Delvaux-directeur Jean-Marc Loubier en artistiek directeur Christina Zeller.

18 UUR - Koninklijke Serres

Tot slot leidt de Belgische koningin Mathilde de partners rond in de koninklijke serres in Laken, waarna ze uitgenodigd zijn op een diner in het paleis.

LEES OOK. De leukste tweets: ook Twitter heet Trump welkom in België

VERKEERSELLENDE

Enkele belangrijke verkeersaders worden donderdag de hele dag verkeersvrij gemaakt en verschillende straten zullen urenlang worden afgesloten. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene vraagt om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar ook dat ondervindt serieuze hinder van het bezoek.

Niet meer rijden

Zo wordt de omgeving van de NAVO volledig verkeersvrij gemaakt, net als de buurt rond het Schumanplein, het Paleizenplein en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de Kleine Ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten.

Bovendien wordt een aantal grote verkeersaders gedurende de dag mogelijk urenlang afgesloten voor het verkeer. Het gaat om de Hertogstraat, de Wetstraat en de Belliardstraat. Automobilisten zullen er dan ook niet mogen parkeren. Alle wagens, fietsen en bromfietsen die er toch geparkeerd staan, zullen worden weggehaald, waarschuwt de politie.

Bus - en tramverkeer

Ook wie van het openbaar vervoer gebruikmaakt, moet donderdag rekening houden met ernstige hinder. Enkele ingangen van de Brusselse metrostations Kunst-Wet, Schuman, Troon, Louiza en Naamsepoort worden zijn nog tot donderdag 16.30 uur afgesloten. Het station Schuman blijft donderdag helemaal gesloten, al zal er wel gewoon metroverkeer zijn.

De bussen van De Lijn in de omgeving van de NAVO worden omgeleid, wat vermoedelijk de hele dag voor vertragingen zorgt. Op en rond Brussels Airport blijft de hinder beperkt tot donderdagavond omstreeks 20 uur, het tijdstip waarop de president ons land weer verlaat.

Wie woensdag vanop de luchthaven van Zaventem moet vliegen, vertrekt volgens Brussels Airport maar best op tijd of neemt de trein. De speciale veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport kunnen vertragingen en omleidingen op de wegen rond de luchthaven opleveren, klinkt het. De parkings op de luchthaven blijven wel bereikbaar. Het vliegverkeer ondervindt volgens de luchthaven mogelijk “kleine vertragingen”, omdat het luchtruim kort gesloten wordt voor het vertrek van de Amerikaanse president.

Wanneer en op welke landingsbaan Air Force One precies zal vertrekken, is niet bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen