Direct naar artikelinhoud

Europa League Teruglezen - Klaassen: 'Zij wisten precies wat wij gingen doen'

Ajax heeft de Europa League-finale met 2-0 verloren van Manchester United. Meer zat er niet in. Lees hieronder het liveblog terug. Het wedstrijdverslag van Willem Vissers kunt u hier lezen.

Pogba viert zijn doelpuntBeeld anp

23:46 woensdag 24 mei 2017

Ajax-trainer Peter Bosz sprak zijn spelers kort toe voordat ze na de verloren finale hun medaille konden ophalen. 'Ik heb gezegd: kop omhoog. Zeker als je naar onze hele Europese campagne kijkt. Maar iedereen zat natuurlijk met een enorme teleurstelling', vertelde Bosz bij FOX Sports. 'En om heel eerlijk te zijn: het heeft er vandaag gewoon niet ingezeten.'

Bosz hoopte vooraf dat zijn ploeg de wedstrijd in handen kon nemen, maar Ajax slaagde niet in die opzet. Al na achttien minuten opende Manchester de score. 'Je moet tegen zo'n ploeg niet achterkomen en dat gebeurde al snel. Op een ongelukkige manier ook nog. Dan loop je achter de feiten aan. En na rust zaten we nog niet of het was al 2-0 uit een klutsbal.'

Nooit kwam Ajax in het spel. Bosz: 'Onze middenvelders werden kort gedekt, ze lieten Sánchez steeds indribbelen. En zelf spelen ze alles lang op Fellaini. Er waren amper kansen, aan beide kanten.'

22:57 woensdag 24 mei 2017

Ook Ajax-aanvoerder Davy Klaassen gaf een korte reactie na de verloren finale: 'We waren niet goed vandaag. Het zat er niet echt in. Wij kunnen beter. En zij wachten gewoon af en schieten de bal naar voren.'

'En ik vond ons niet echt nerveus, maar het liep gewoon niet lekker. Zij wachten af tot zo'n twintig meter van de goal. Het is dan moeilijk als je geen topdag hebt.'

'En die goals zijn ook twee gelukjes. Je probeert er uiteindelijk doorheen te spelen, maar ze gaan steeds verder achteruit staan. Zij wisten precies wat wij gingen doen. En als je geen topdag hebt wordt het wel heel moeilijk.'

22:47 woensdag 24 mei 2017

Na het laatste fluitsignaal had Daley Blind gelijk tijd voor een kort interview. Voor de camera's van RTL7: 'Dit is bijzonder. Het winnen van een Europese finale. We hebben hard gewerkt, daarom viel het allemaal onze kant op.'

Hij prees het tactische spel van zijn ploeg. 'We wisten dat Ajax voetballend heel sterk is. En dat wij het juist van een fysiek middenveld moeten hebben met bijvoorbeeld Pogba. We hebben dus geen risico genomen.'

Twitter bericht wordt geladen...

22:35 woensdag 24 mei 2017

Dat was het dan. Geen Europa League-beker naar Amsterdam. Een zuur verlies. Geen moment kwam Ajax in het spel na een nerveuze beginfase. Het werd niet de grootse, meeslepende finale waarvan gedroomd werd door de tienduizenden Ajaxfans in de stad.

Twitter bericht wordt geladen...

22:33 woensdag 24 mei 2017

Nog speeltijd voor Wayne Rooney. De vedette. Mata gaat van het veld. Met tegenzin, zo te zien.

Het is wachten op het bordje met blessuretijd. Excuus: die is vier minuten.


Twitter bericht wordt geladen...

22:29 woensdag 24 mei 2017

Sanchez voorkomt de beslissende 3-0 met een schitterende loopactie waarmee hij de aanvaller terughaalt. Een duw. Het was bijna een een-op-eensituatie met Onana.

Ja, de ruimte wordt groter achterin bij Ajax. Onvermijdelijk. Naar voren is de enige optie.

22:27 woensdag 24 mei 2017

De ene snelle aanvaller voor de andere. Het blijft dus opletten voor die lange bal van Manchester United. De 3-0 is einde wedstrijd, die voorspelling durven we inmiddels wel aan.

22:25 woensdag 24 mei 2017

Riedewald eruit. De linksback had het moeilijk. Frenkie de Jong maakt de laatste tien minuten nog vol. Voor de eer? Of gaat er nog wat bijzonders gebeuren vanavond?

Klaassen dan misschien? Hij maakte al zo veel belangrijke doelpunten dit seizoen.

22:22 woensdag 24 mei 2017

Opnieuw komt de corner niet aan. Het spijt ons, maar het ziet er niet goed uit. De ballen vallen telkens net verkeerd. Het hakje van Ziyech is niet goed, de afvallende bal rolt net niet lekker voor de voeten van Van de Beek.

22:19 woensdag 24 mei 2017

Lelijke tackle zeg, van Mata op de enkels van De Ligt. Niet nodig. Maar gelukkig staat De Ligt weer snel op en kan hij zelf de vrije trap nemen.

22:17 woensdag 24 mei 2017

De maker van de 2-0 Mkhitaryan wordt gewisseld voor Lindgard. We kijken toch ook nog even naar de klok: heel veel tijd heeft Ajax niet meer.

22:14 woensdag 24 mei 2017

Hands op het randje van het zestienmetergebied. Omdat Schöne net gewisseld is: Ziyech dan. Met links.

Maar de bal belandt in de muur.

22:12 woensdag 24 mei 2017

Op het middenveld moet Donny van de Beek een nieuwe impuls geven aan het spel van Ajax.

22:08 woensdag 24 mei 2017

Wanneer komt die kans voor Ajax? En van wie? Want met een doelpunt ben je terug in de wedstrijd. Dat weet Ajax. Ook in de kwart- en halve finale had Ajax het moeilijk. Daar moet vertrouwen uit geput worden.

Misschien uit een corner?

22:05 woensdag 24 mei 2017

De Braziliaan Neres komt erin voor Dolberg. De Deen viel tegen in het eerste uur. Gaat Neres, die voor 12 miljoen werd gehaald, dan het verschil maken?

Ondertussen krijgt Younes geel omdat hij aan het shirt van Valencia gaat hangen.

22:02 woensdag 24 mei 2017

Neres en Van de Beek gaan zich warmlopen. Er moet iets gebeuren. Uit de counter komt Ajax er niet door. Lange ballen in de diepte komen niet aan. Het is hopen op de actie van Ziyech of Younes.

21:59 woensdag 24 mei 2017

En daar is ook de eerste gele kaart voor Ajax: Veldman haalt Mata neer op het middenveld.

21:54 woensdag 24 mei 2017

Manchester lijkt voorlopig niet van plan Ajax enige ruimte te geven om in het eigen spel te gaan komen. Ze houden druk op de verdediging van Ajax met die lange ballen.

De Belg Fellaini, reus, wint vrijwel alle duels van Schöne. In de een-op-eenduels is Sanchez succesvoller tegen Rashford, die er niet doorheen komt.

21:51 woensdag 24 mei 2017

Daar is al meteen de 2-0 voor Manchester United. Uit een corner kopt Smalling de bal richting Mkhitaryan, die met een omhaalachtige beweging de bal binnen schiet.

Akelig moment, zo direct na rust. Weet Bosz de jonge ploeg rustig te houden?

Twitter bericht wordt geladen...

21:48 woensdag 24 mei 2017

Davy Klaassen heeft de bal in het spel gebracht voor de tweede helft. We hopen op betere berichten in de tweede 45 minuten.

21:45 woensdag 24 mei 2017

Hup Ajax. Nog 45 minuten, tijd zat. Oppassen voor die opportunistische lange ballen van Manchester. Dat wel.

Voor het vertrouwen: onderstaand gifje - duel tussen De Ligt en Rashford.

Twitter bericht wordt geladen...

21:32 woensdag 24 mei 2017

Niks aan de hand, zouden we willen zeggen. Maar Manchester United staat terecht op 1-0 voorsprong. De Engelsen maakte slim gebruik van de ruimte die Ajax liet uit standaardsituaties. Dat moet beter in de tweede helft.

Ajax-fans hebben zich verzameld op het MuseumpleinBeeld anp

21:30 woensdag 24 mei 2017

Komt er nog een kans voor Ajax, dat wel iets beter in de wedstrijd is gekomen?

Bijna heeft Traoré de bal op de achterlijn.

De vierde man meldt één minuut extra tijd.

21:28 woensdag 24 mei 2017

Het blijft toch iedere keer spannend als de rappe heren voorin bij Manchester de druk opvoeren. Sanchez probeert de bal wat laconiek met de borst naar Onana te spelen en verliest de bal daarna bijna aan Rashford.

Het loopt goed af.

21:23 woensdag 24 mei 2017

Zo, mooie dribbel van Traoré. Hij ontwijkt knap Fellaini, rent om Pogba heen en komt ook nog bijna Blind voorbij. Zijn poging strandt. Maar zo vlak voor rust is dit wat Ajax wil. Combinerend zo dicht mogelijk tot de goal van Romero.

21:20 woensdag 24 mei 2017

Zowaar even wat combinatievoetbal van de Amsterdammers. Met uiteraard weer Amin Younes, en nu ook Kasper Dolberg die het de Manchester-defensie moeilijk maakt.

De bal rolt voorlangs.

Vanaf de tribunes klinkt het inmiddels wat luider: 'Ajax, Amsterdam.'

21:18 woensdag 24 mei 2017

En weer wordt Veltman neergehaalt door Mkhitaryan. De Armeen krijgt een gele kaart, want het is niet zijn eerste overtreding.

21:13 woensdag 24 mei 2017

We hadden het graag anders gezien: maar Ajax is te onzorgvuldig om echt in het spel te komen. Onana levert de bal al twee keer simpel in, ook De Ligt is niet helemaal scherp in zijn passes.

21:10 woensdag 24 mei 2017

Daar ligt toch ook gevaar: op de linkerflank. Daar staat de snelle, sterke Valencia tegenover de kleine, vooral aanvallend ingestelde Younes.

Hier rent hij Riedewald vrij gemakkelijk voorbij: het schot is hard, maar Onana staat goed opgesteld.

21:08 woensdag 24 mei 2017

Een vrije trap, een corner. Uit dode spelmomenten voert Ajax meteen na de tegengoal de druk een beetje op. Misschien valt de bal zo een keer goed.

21:03 woensdag 24 mei 2017

Lelijk doelpunt, zeg. Maar hij telt wel: Pogba krijgt veel vrijheid op zo'n 20 meter van de goal. Achter uit de rug van Klaassen kan de Fransman uithalen. Onana is kansloos als de bal daarna via het been van Sanchez in de goal vliegt.

Eerlijk: Ajax had al een paar momenten waarin het niet scherp genoeg stond te verdedigen. Uit een ingooi kon Mata gevaarlijk weglopen, bij een vrije trap later gaf Blind een makkelijk balletje op de vrijlopende Mkhitaryan.

Twitter bericht wordt geladen...

21:01 woensdag 24 mei 2017

En weer Younes, die knap zijn directe man voorbij speelt. Buitenom. De pass is goed op Traoré, die van dichtbij in de handen van Manchster-keeper Romero schiet.

20:57 woensdag 24 mei 2017

Oké, het was een klein kansje, maar het zal Ajax wat vertrouwen geven. Amin Younes, met zijn korte kapbewegingen, speelt zichzelf vrij om de voorzet te geven.

De bal kan daarna makkelijk worden weggehaald, dat wel. Maar goed: de eerste aanval is een feit.

20:54 woensdag 24 mei 2017

Waar de kwaliteiten van Manchester United liggen wordt in de eerste minuten al wel duidelijk: de snelheid van de mannen voorin. En dan vooral Rashford. Hij wordt veelvuldig gezocht.

20:50 woensdag 24 mei 2017

Zo snel mogelijik aan het voetballen komen, dat was wat Peter Bosz zijn spelers had opgedragen. Laat je niet gek maken. Niet door de druk, niet door de tegenstander. Het heilige eigen spel spelen.

De eerste minuten laat Manchester United zien dat ze niet van plan zijn de Ajacieden daar veel tijd en ruimte voor te geven.

20:47 woensdag 24 mei 2017

We zullen heus niet iedere kans opschrijven, maar hier leken Onana en Veltman even bevangen door de zenuwen. Een ongelukkige botsing, waarna Pogba zowaar vanuit de tweede lijn op goal kon schieten.

20:47 woensdag 24 mei 2017

De bal rolt, zo wil het voetbalcliché. Vergeef het ons. Enfin, Manchester United - spelend in het blauw - heeft afgetrapt.

Wat kunnen de jonkies van Ajax tegen de Engelse grootmacht? We gaan het zien.

20:40 woensdag 24 mei 2017

Het was even doodstil in Stockholm. Ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Daarna ging iets mis in de communicatie, maar de intentie was goed.

Gejuich nu.

20:36 woensdag 24 mei 2017

Oké, tijd voor serieuze zaken. Over vijf minuten wordt er afgetrapt. Dan hebben we nog in petto: deze schitterende luchtfoto van het Museumplein in Amsterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

20:30 woensdag 24 mei 2017

Nederland schaart zich achter Ajax. Zo schreef VVV Venlo bijvoorbeeld vanmiddag op hun Twitter-account: 'Wij wensen @AFCAjax vanavond heel erg veel succes in de @EuropaLeague finale in Stockholm.'

Voor de vele gelengheidssupporters: hieronder kunt u nog een keer het clublied oefenen.

Twitter bericht wordt geladen...

20:20 woensdag 24 mei 2017

Wij tellen ook af. De spelers staan op het veld en trappen ontspannen in. Wilt u nog weten wat Ajax-directeur Edwin van der Sar allemaal te zeggen had voorafgaand aan de finale?

Dat kan. Onderstaande bijvoorbeeld.

'Voor de naam, uitstraling en filosofie is dit een fantastisch jaar voor ons.' Hij ziet onder trainer Peter Bosz ook voetbal van vroeger terug, uit de tijd van Van Gaal. Een of twee keer raken, de derde man in beweging, doorlopen. 'Vroeger leek het allemaal normaal te zijn. 1987, 1988, 1992, 1995, 1996, allemaal finales. Een finaleplaats voor Ajax heeft een hele generatie nog nooit meegemaakt. Maar de finale is niet genoeg. Die trofee is belangrijk.

Lees hier het hele interview.

20:09 woensdag 24 mei 2017

Nog een halfuurtje tot de bal rolt. We hebben nog een stuk in de aanbieding: want hoe kan het, dat Ajax zichzelf na 21 jaar weer in een Europese finale terugvindt?

Nou: Ajax sprankelt op de Europese velden met, bijna letterlijk, jongensachtig voetbal dat refereert aan onbekommerde tijden. Voetbal met durf, ongeacht wie de opponent is. Met hardheid ook. Brutaliteit. Vol onverwachte wendingen.

Lees hier de hele analyse.

20:07 woensdag 24 mei 2017

Louis van Gaal is er natuurlijk ook, weet onze voetbalverslaggever Willem Vissers te melden. Hij heeft even een foto gemaakt van de voormalig trainer van zowel Ajax als Manchester United, die populair is op de tribune.

Fans willen op de foto met Louis van GaalBeeld Willem Vissers

20:01 woensdag 24 mei 2017

We hebben nog wat feitjes voor u. Wist u bijvoorbeeld dat Matthijs de Ligt met 17 jaar en 285 dagen de jongste speler ooit in een finale van de Champions League, Europa Cup 1, Europa Cup 2, UEFA Cup of Europa League is?

De Ligt lost Alberto Malusci af. De Italiaan was 17 jaar en 313 dagen jong toen hij in 1990 twee minuten met Fiorentina mee mocht doen in de finale van de UEFA Cup tegen Juventus.

Ronald de Boer is nog steeds de jongste speler in een wedstrijd om de Europese Super Cup. Hij was op 24 november 1997 17 jaar en 193 dagen jong toen Ajax van Porto verloor (0-1).

19:59 woensdag 24 mei 2017

Drie kwartier voor de wedstrijd zijn de meeste van de tienduizend supporters van Ajax binnen, in de Friends Arena, voor de finale van de Europa League tegen Manchester United. Het gros van de Engelse fans vertoeft nog buiten het stadion.

Ajax speelt met Onana, Veltman, De Ligt, Sanchez, Riedewald, Klaassen, Schöne, Ziyech, Traoré, Dolberg en Younes. Onana kwam zojuist als eerste het veld op voor de warming-up, met reservedoelman Boer en keeperstrainer l’Ami.

Om de tijd te doden kunt u hier nog even het interview met Onana teruglezen. Onana geniet van de aandacht en het succes. Hij had geen geduld om op zijn kans in het eerste elftal te wachten, zei hij in een gesprek met directeur Van der Sar, de beroemde voormalige doelman. Zijn kans zou komen.

En zie: Onana werd bijna kampioen en staat in de finale van de Europa League tegen Manchester United. 'We hebben een heel goed jaar. Geen kampioen, maar we hebben geknokt tot het eind. Bij mij is die vechtersmentaliteit gegroeid. Negen maanden geleden was het anders. Nu ben ik sterker, ook in mijn hoofd. Ik wil alles winnen.'

Ajax-keeper Onana en aanvoerder Davy KlaassenBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

19:54 woensdag 24 mei 2017

Daley Blind verschijnt woensdagavond voor Manchester United aan de aftrap voor de finale tegen zijn oude club Ajax om de Europa League. De geboren Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding van Ajax en vertrok na het WK van 2014 naar de topclub uit Engeland.

Sergio Romero verdedigt het doel van Manchester United. Hij speelde in het verleden voor AZ. Wayne Rooney start op de bank. Trainer José Mourinho kiest voor Marcus Rashford in het centrum van de aanval.

Opstelling Manchester United; Romero; Valencia, Smalling, Blind en Darmian; Fellaini, Herrera en Pogba; Mata, Rashford en Mchitarjan.

19:50 woensdag 24 mei 2017

Als u geen genoeg kunt krijgen van de Europese campagne van Ajax dit seizoen, scroll dan gerust eens door deze special: de weg naar de finale. Alle wedstrijden van de knock-outfase in woord en beeld. En zie, zo sprankelend begon het allemaal niet. Maar tegen Schalke en Lyon, vooral thuis, kwam Ajax op stoom. Wordt die lijn vanavond doorgetrokken?

Ajax-spelers juichen na de wedstrijd in de halve finaleBeeld anp

19:48 woensdag 24 mei 2017

We belden vanmiddag met onze voetbal-verslaggever Willem Vissers. Hij is erbij in Stockholm. Hij blikt over de telefoon vooruit op de wedstrijd tegen Manchester United, en terug op het Europese seizoen van Ajax. 'Bij Ajax begrijpen ze weer dat sport amusement is.'

Wat kunnen we vanavond verwachten?
'Ajax wil initiatief pakken en United trainer José Mourinho zal ze hun gang laten gaan. Hij roept nu al dat hij gaat verdedigen. Lange ballen naar voren in de hoop dat de snelle Marcus Rashford of Jesse Lingard er wat van maken. Daar gokt hij op. Moet je nagaan, dan speel je als United tegen die jochies van Ajax.

'Mourinho wil alleen maar winnen. Alles staat in dienst van de overwinning. Zo is hij. Zijn finale scores liegen er dan ook niet om: elf van zijn dertien finales werden gewonnen. Het contrast met Bosz is groot. Hij wil natuurlijk ook winnen, maar vooral op een mooie manier. Zodat iedereen nog lang napraat over een fantastische finale.'

Lees hier het hele interview.