Direct naar artikelinhoud
Review

Review: wat krijg je als je een PlayStation met een tablet kruist? De GameTab-One

Fanatieke gamers halen hun neus op voor games op mobieltjes en tablets. Te beperkt en te gemakkelijk. Misschien brengt de GameTab-One ze op andere gedachten.

De GameTab-One kan games afspelen op TV (denk er even een HDMI-snoertje bij).Beeld BigBen

Ze liggen er 's nachts van wakker, de makers van spelcomputers. De opmars van games op mobiele telefoons en tablets bedreigt hun koninkrijkjes. Hun PlayStation, Xbox en Wii kost misschien net zo veel als een fatsoenlijke smartphone of tablet. Maar hun games zijn al gauw veertig tot zeventig keer duurder dan het gemiddelde mobiele spelletje. Om nog maar te zwijgen van de tienduizenden titels voor iOS, Android of Windows Phone die je gratis kunt spelen.

De consolekoningen hebben tot nu toe hun onderdanen tevreden kunnen houden. De bediening met een controller biedt veel meer mogelijkheden dan de twee duimen en vegende vinger waarmee je de meeste mobiele games bestuurt. Er verschijnen weliswaar steeds meer spelletjes met virtuele knoppen, joysticks en een D-pad (directional) op het scherm, maar dat is maar behelpen.

Tot nu.

De Franse accessoirespecialist BigBen Interactive brengt de GameTab-One uit, een 7 inch Android-tablet die helemaal is afgestemd op de verwende gamer.

De GameTab-One oogt als de GamePad van de Wii U, oftewel als een tablet waaraan iemand aan de zijkant de twee helften van een PlayStation-controller heeft geplakt. Het prettige aan deze Franse 'playblet' (?) of 'tabstation' (?) is dat je het frame met de knoppen, D-Pad en stuurknuppeltjes er af kunt halen, zodat je een gewone tablet in handen hebt.

Om een mobiel spel met de GameTab-One te kunnen bespelen met de controller, moet je elke virtuele knop, joystick, trekker en D-Pad-toets 'mappen' naar hun fysieke evenknie - via software met elkaar verbinden. Daarvoor roep je een palet aan knoppen op, die je verschuift naar de virtuele tegenhanger  op het scherm. Eenmaal opgeslagen onthoudt de GameTab-One deze 'fysieke' configuratie.

De GameTab-One heeft geen tot weinig nut bij mobiele spellen die vragen om een vegende vinger op steeds weer een andere willekeurige plek, zoals een katapultgame als Angry Birds of een snij-je-rijk-spel als Ridiculous Fishing. Maar veel racesimulatoren en schietspellen zijn met de GameTab-One te bedienen alsof je achter je PlayStation zit.

Zo verandert de GameTab-One in een tablet.Beeld BigBen

Het mappen van virtuele en fysieke knoppen is niet vreselijk ingewikkeld, al is een beetje gepuzzel soms onvermijdelijk. Het proces verloopt niet altijd zonder strubbelingen. Zo konden we niet altijd de grootte van een knop bepalen - hoewel die mogelijkheid wel leek te worden geboden.

Het keuzepalet en het configuratiemenu kunnen niet-ingewijden wat cryptisch overkomen: het zal niet gauw in de prijzen vallen voor meest gebruiksvriendelijk ontwerp.

Wie gewend is aan de PlayStation-controller (en die voor de Xbox) zal moeten wennen aan de positie van de stuurknuppels - aan de bovenzijde van afstandsbediening in plaats van middenonder. De knoppen, trekkers en D-pad-toetsen zijn iets kleiner, maar vooral een stuk stroever dan die op de echte controllers.

De tablet heeft een aansluiting voor HDMI, dus met een lange kabel kun je de GameTab-One aan een televisie koppelen - wat de console-ervaring nog meer vergroot.

Voor het overige is de tablet van middelmatige kwaliteit. De resolutie is met 1080 bij 600 pixels aan de schamele kant. Ook de kijkhoek houdt niet over: je moet de GameTab-One goed recht voor je gezicht houden om alles goed te kunnen zien. De camera achter doet twee megapixel, de camera voor selfies 0,3 mp. De opslagruimte van 16 Gb is uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje. De volume- en aan/uit-knoppen zitten niet aan de bovenrand van de tablet, zoals gebruikelijk, maar aan de achterzijde. Dat is ook even wennen.

Het is jammer dat BigBen geen mogelijkheid biedt om configuraties te downloaden of via internet uit te wisselen.

Resumerend: is de GameTab-One de ultieme nachtmerrie van de consolemakers? Nee. Nog niet. Het is eenvoudig vast te stellen wat er met versie 2 valt te verbeteren. Maar dan zou ik als als ik Sony, Microsoft of Nintendo de slaappillen maar in de buurt houden.

De GameTab-One wordt geleverd met oplader en USB-label. Adviesprijs 229 euro. Te koop bij Saturn en MediaMarkt.

Aansluitmogelijkheden voor oplader, microSD-kaart en HDMI. Aan de onderzijde zit ook nog een USB-poort.Beeld BigBen
Review: wat krijg je als je een PlayStation met een tablet kruist? De GameTab-One
Beeld BigBen
Frans vernuft.Beeld BigBen
Er staan vier voor-geïnstalleerde spellen op de GameTab-One...slechts een is er echt geschikt voor de bediening met fysieke knoppen.Beeld BigBen/Gameloft

BigBen Interactive is een Franse specialist in accessoires voor spelcomputers, maar de laatste jaren ook voor mobiele telefoons en tablets. Het assortiment bestrijkt afstandsbedieningen, aanwijspennetjes, batterijen, snoeren, adapters, koptelefoons en headsets. BigBen kan dankzij licenties beschermhoesjes op de markt brengen voor merken als Jean Paul Gaultier en Swarovski. Het bedrijf verkoopt ook audio-apparatuur. Directeur Alain Falc begon ooit als marktkoopman met horloges en staat nu aan het hoofd van een Europese multinational met 280 mensen in dienst en een jaaromzet van 164 miljoen euro.