Dertiende lichaam geborgen op Everest

De moeder van een van de overleden sherpa’s kan haar verdriet niet bedwingen. © AP

Familieleden van de overleden sherpa’s.© AFP

De verslagenheid is groot na het dodelijkste ongeval ooit bij lawine op Mount Everest.© AFP

Familieleden van de sherpa’s.© AFP

thumbnail: De moeder van een van de overleden sherpa’s kan haar verdriet niet bedwingen.
thumbnail: Familieleden van de overleden sherpa’s.
thumbnail: De verslagenheid is groot na het dodelijkste ongeval ooit bij lawine op Mount Everest.
thumbnail: Familieleden van de sherpa’s.

Reddingswerkers hebben op een helling van de Mount Everest een dertiende lichaam geborgen. Nog drie sherpa’s worden vermist na de lawine die vrijdag op de Mount Everest al zeker twaalf doden heeft gemaakt.

llo

Er is geen hoop meer dat de vermisten nog in leven zijn. De lawine zorgde voor het hoogste dodental ooit op het ‘dak van de wereld’.

De lawine vond plaats op de meest populaire route, tussen het basiskamp en kamp 1, om de top van de berg te bereiken. De sherpa’s waren ’s ochtends vroeg vertrokken om, kort voor het hoogseizoen van start gaat, de touwen te herstellen voor alpinisten die de 8.848 meter hoge berg willen beklimmen.

De groep werd verrast door de lawine op zo’n 5.800 meter hoogte in een zone die ‘popcorn field’ genoemd wordt.

Het was de eerste grote lawine op de Mount Everest van dit klimseizoen. Elk jaar stromen honderden buitenlandse en Nepalese klimmers aan de berg toe om de hoogste piek ter wereld te bedwingen.

Nooit eerder vielen zoveel doden op de flanken van de Mount Everest. In 1996 kwamen acht mensen om tijdens een beklimming.

Sinds de eerste beklimming van de berg, in 1953 door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa, Tenzing Norgay, zijn al meer dan 300 mensen omgekomen. Al meer dan 4.000 klimmers hebben de top wel bereikt.