Direct naar artikelinhoud
Update

Passagierstrein op weg naar Manhattan crasht in volle ochtendspits: zeker één dode

Een passagierstrein is vandaag op weg naar Manhattan tijdens de ochtendspits gecrasht bij het binnenkomen van het station van Hoboken, in New Jersey. Bij de treincrash is zeker één dode gevallen. Dat heeft Chris Christie, gouverneur van New Jersey, laten weten. Verschillende Amerikaanse media maakten eerder gewag van drie doden en meer dan honderd gewonden. Bij de ziekenhuizen waar de slachtoffers van de treincrash naartoe zijn gebracht, wordt gesproken over tientallen gewonden.

Twitter bericht wordt geladen...

De trein moest normaal om 7.23 uur in Hoboken aankomen, maar om onbekende redenen gebeurde dat pas om 8.30 uur. Volgens getuigen minderde de trein op geen enkel moment vaart en knalde hij door de barrières en in de terminal van het station. "De bumper op het einde van het spoor was het enige wat de trein deed stoppen", getuigt een passagier.

Er zouden nog mensen vastzitten in de wrakken van de treinstellen. Volgens een passagier in de trein was er na de crash veel paniek. Er waren mensen die de ramen van de treinstellen probeerden te verbrijzelen.

De trein zat in elk geval vol pendelaars, van wie er sommigen moesten rechtstaan. Er stonden ook mensen op het perron. Sommigen zouden gegrepen zijn door de binnenrijdende trein.

NBC New York heeft het over twintig tot dertig gewonden, maar de hulpdiensten melden dat er meer dan honderd gewonden zijn gevallen, onder wie verschillende zich in kritieke toestand bevinden. Er zou ook zeker één dodelijk slachtoffer zijn.

De meeste gewonden bevonden zich in de eerste wagon of liepen in het station waar ze geraakt werden door rondvliegend puin. Passagiers in de tweede wagon braken het glas om uit de trein te ontsnappen. Veel slachtoffers zitten nog altijd vast onder het puin.

Passagierstrein op weg naar Manhattan crasht in volle ochtendspits: zeker één dode

Twitter bericht wordt geladen...

Instortingsgevaar

De crash heeft de terminal zwaar beschadigd. Een steunbalk werd volledig onderuitgehaald waardoor een deel van het dak is ingestort. Passagiers worden uit de terminal geëvacueerd terwijl er wordt gecontroleerd op instortingsgevaar. "Voorlopig wijst niets op een terreuraanslag of bewuste daad", luidt het bij de ordediensten.

Alle treinverkeer via Hoboken is door de materiële schade voorlopig opgeschort.

Hoboken ligt tegenover Manhattan aan de andere kant van de Hudson-rivier. Het station van Hoboken geldt als één van de drukste in het stedelijke gebied van New York. In 2011 werd hetzelfde station al eens getroffen door een crash. Toen vielen er dertig gewonden.

Instortingsgevaar
Instortingsgevaar
Instortingsgevaar

Twitter bericht wordt geladen...

Treinongevallen zijn zeker niet zeldzaam in de Verenigde Staten. Critici stellen vaak het gebrek aan investeringen in het spoornetwerk aan de kaak.

Het laatste grote treinongeval dateert van mei vorig jaar, toen een trein tussen Washington en New York van de spoormaatschappij Amtrak ontspoorde in Philadelphia. Er vielen 8 doden en 200 gewonden.

In december 2013 miste in New York een voorstadstrein die te snel reed een bocht bij aankomst in de Bronx. Vier mensen kwamen om, 67 raakten gewond.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie