Direct naar artikelinhoud

Drama in de Pyreneeën: beer jaagt meer dan 200 schapen van klif recht de dood in

Drama in de Pyreneeën: beer jaagt meer dan 200 schapen van klif recht de dood in
Beeld thinkstock

Meer dan 200 schapen stortten van een klif in de Franse Pyreneeën toen ze op de vlucht waren voor een bruine beer. De majestueuze dieren werden opnieuw in de regio geïntroduceerd nadat ze tijdens de afgelopen decennia door jagers waren uitgeroeid. De boeren houden de Franse regering voor het tragische incident verantwoordelijk.

De schapen die toebehoorden aan een boer in Couflens in het zuidwesten van Frankrijk, waren vermoedelijk erg geschrokken toen de beer vorige woensdag in het gebied opdook. Nadat de beer een schaap had aangevallen, raakten de andere dieren in paniek en smeten zich van een klif van 200 meter hoog op de grens met Spanje.

De restanten van 169 schapen werden aangetroffen aan de voet van de rots in de Spaanse gemeente Lladorre. De overige dode dieren lagen aan de Franse zijde.

Volgens het Spaanse nieuwsagentschap Europa Press werd op één van de dode schapen wat berenvacht aangetroffen. Aan de hand van een analyse van het staal zal men trachten na te gaan wat er exact gebeurd is.

De Franse regering zal de landbouwer voor zijn verlies financieel compenseren. Toch reageren de plaatselijke boeren en herders erg boos. "Veeteelt valt niet te verzoenen met het opnieuw uitzetten van grote roofdieren", verklaarde de federatie van landbouwers van de Ariège.

Trauma
Ook senator Alain Duran sloot zich daarbij aan. "Ik heb de bezorgdheden overgemaakt aan de minister van Landbouw Stéphane Travert. Deze catastrofe toont duidelijk aan dat we snel moeten handelen om te vermijden dat onze bergen massaal verlaten worden door de herders", zei hij. "Dit is een psychisch trauma voor de boer die zijn dieren heeft verloren maar ook voor herder Maxime aan wie de schapen waren toevertrouwd. Ik hoop dat ik aan de minister in de toekomst niet zal moeten vragen om opnieuw herders 'uit te zetten' in de regio."

De laatste vrouwelijke beer in de Pyreneeën werd in 2004 door jagers doodgeschoten. Sinds de jaren '90 heeft de Franse regering zich geëngageerd om beren uit Slovenië in de Pyreneeën uit te zetten. Nu zouden er ongeveer 30 exemplaren ronddolen in het gebied.