Direct naar artikelinhoud
strijd tegen IS

Twintig vermoedelijke IS-strijders van dichtbij doodgeschoten in Libië

Twintig vermoedelijke IS-strijders van dichtbij doodgeschoten in Libië
Beeld rv

Er is een video opgedoken waarop te zien is hoe 20 mannen in oranje overals, naar verluidt IS-strijders, van dichtbij in het hoofd worden geschoten. De twintig werden in Libië geëxecuteerd, de video werd verspreid op het moment dat generaal Khalifa Haftar en zijn militie de verovering van de oostelijke stad Benghazi bekendmaakten.

Op de video is te zien hoe achttien mannen in het hoofd worden geschoten door mannen in militaire kledij en met bivakmutsen op. In een tweede video worden nog eens twee mannen in het hoofd geschoten.

Morgen spreekt de Franse president Emmanuel Macron met leiders uit het chaotische Libië in een poging vrede naderbij te brengen. Macron zal de Libische generaal Khalifa Haftar en de premier van de internationaal erkende regering Fayez al-Sarraj in een voorstad van Parijs bij elkaar brengen.

Sarraj en Haftar ontmoetten elkaar in mei in Aboe Dhabi. Premier Sarraj kondigde eerder deze maand presidents- en parlementsverkiezingen aan in maart volgend jaar.

Politieke rivaliteit en gevechten tussen milities kenmerken de chaos in Libië die ontstond na de opstand van 2011 waarbij dictator Kadhafi werd afgezet en later vermoord.

IS profiteert van politieke chaos

Premier al-Sarraj leidt sinds eind 2015 de zogeheten regering van het nationaal akkoord (GNA). Deze ploeg heeft zeggenschap in het westen van het land, vooral in de kuststreek ten oosten van de hoofdstad Tripoli tot aan de stad Sirte. Krijgsheer Haftar noemt zijn strijders het nationale leger en beheerst grote delen van het noordoosten, vooral aan de kust. Haftar erkent de regering van al-Sarraj niet.

Westerse inlichtingendiensten vrezen dat IS de politieke chaos uitbuit om in Libië basissen op te richten nadat de terreurgroepering werd verdreven uit hun voormalige bolwerken in Irak en Syrië.

Migratieroute
Libië is daarnaast de voornaamste springplank voor migranten op weg naar de Europese Unie. Vanuit Libië steken ze de Middellandse Zee over richting Italië.

Frans buitenlandminister Jean-Yves Le Drian verklaarde vorige maand in Le Monde dat Libië "een prioriteit" is voor Macron.

"In samenspraak met al haar partners wil Frankrijk elke inspanning steunen om een politiek compromis te vinden onder toezicht van de VN, die alle Libische spelers verbindt", zo laat het Elysée vandaag weten.

"We moeten een staat uitbouwen die aan de basisbehoeften van de Libiërs voldoet, met een verenigd leger dat onder de controle van de burgerlijke macht staat. Dat is noodzakelijk om terreurgroepen te bestrijden, net al wapen- en migrantensmokkelaars".