Direct naar artikelinhoud
Update

Russisch minister van Sport: "Blatter & Platini welkom op WK 2018"

Vitaly Mutko.

De geschorste voetbalbonzen Sepp Blatter en Michel Platini zijn welkom op het WK van 2018 in Rusland. Dat verklaarde de Russische minister van Sport Vitaly Mutko maandag. Door hun schorsing mogen beide heren in principe niet aanwezig zijn op een EK of WK. Maar daar ziet de Russische minister van Sport geen graten in. Blatter en Platini mogen beiden op een uitnodiging rekenen.

"Blatter en Platini zijn tegen hun schorsing in beroep gegaan en mogen dus nog altijd naar het voetbal", meent Mutko. "Hoe kan het trouwens dat een voetballegende als Michel Platini niet naar het voetbal zou mogen gaan? Hij was een fantastische voetballer, ik zie niet in waarom hij bij ons niet welkom zou zijn."

Ook Sepp Blatter wordt met open armen ontvangen. De Zwitser heeft een goede verstandhouding met een aantal hooggeplaatste Russische politici en ook Vladimir Poetin is een voorstander van hem. Als het aan de Russische president lag, zou de geschorste FIFA-voorzitter de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. "Sepp Blatter heeft ervoor gezorgd dat landen en volkeren samenwerken", aldus Poetin.

Blatter was van 1998 tot 2015 voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, Platini stond sinds 2007 aan het hoofd van de Europese voetbalbond UEFA. Allebei werden ze in december 2015 acht jaar geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA. Die schorsing is het gevolg van een dubieuze betaling. In 2011 kreeg Platini een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 verricht zou hebben.

"Zie hoegenaamd geen probleem in ons wielrennen"

Ondanks twee dopinggevallen in een week tijd ziet de Russische minister van Sport Vitaly Mutko "hoegenaamd geen probleem" in de Russische wielersport. "In heb het volste vertrouwen in de Russische wielrenners en hun coaches", sprak Mutko vandaag.

Het Russisch Antidopingagentschap RUSADA meldde donderdag dat het Yelena Brezhniva, tweevoudig Europees kampioene teamsprint, een schorsing van vier jaar oplegde voor dopinggebruik. De dag nadien kwam de Internationale Wielerunie UCI met het nieuws dat Katusha-renner Eduard Vorganov bij een controle buiten competitie positief testte op meldonium. In afwachting van de tegenexpertise is hij voorlopig geschorst door zijn Russische team, dat in de Tour van vorig jaar met Luca Paolini (cocaïne) al een dopinggeval te verwerken kreeg.

"Mijn focus ligt vooral op het baanwielrennen", verklaarde Mutko. "Dat onze renster Brezhniva geschorst is, baart me dus wel wat zorgen, maar de problemen bij Katusha zijn de mijne niet."