Direct naar artikelinhoud

Bondscoach Blind: 'Ik geloof in verlies Turkije'

Bondscoach Danny Blind heeft er nog altijd geloof in dat het Nederlands elftal zich zal plaatsen voor de play-offs voor een EK-ticket. Dat zei hij maandag tijdens een persconferentie. Nederland moet dan winnen en is afhankelijk van IJsland, dat de volle buit moet pakken in Turkije.

Danny BlindBeeld anp

De kans dat Oranje het EK haalt is nihil, zeker na de overwinning van Turkije in Tsjechië (2-0). 'De uitslag is een teleurstelling. Maar er is nog leven, daar moet je je op richten. Het is hetzelfde liedje als de vorige keer, maar dit is de allerlaatste kans', zei Blind, die zich verder niet wilde bezighouden met hoe reëel dat is.

Blind werd vervolgens gevraagd hoe het zover heeft kunnen komen met Nederland, dat dreigt voor het eerst sinds 2002 een eindtoernooi te missen. 'Het is moeilijk te zeggen waar het fout is gegaan. Het eerste verlies in Tsjechië was pijnlijk. Een punt uit bij Tsjechië was een goed begin geweest. Ook mentaal gezien', zo zei hij.

Spelers van Tsjechië juichen na de 2-1 tijdens de wedstrijd tegen NederlandBeeld anp

Keepersprobleem

De bondscoach zag zijn eerste en tweede doelman (Jasper Cillessen en Tim Krul) met een blessure naar huis gaan. Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer werden als vervangers opgeroepen. Derde doelman Jeroen Zoet zal dinsdagavond zo goed als zeker het doel van het Nederlands elftal verdedigen tegen Tsjechië. 'Dat is wel het meest logische', aldus Blind.

Nederland moet thuis winnen van Tsjechië, maar vroeg in de wedstrijd op voorsprong komen, hoeft geen voordeel te zijn, omdat IJsland en Turkije dan allebei aan een punt genoeg hebben om als eerste (IJsland) en derde (Turkije) te eindigen. Blind: 'Het mooiste zou zijn als wij in de laatste fase zouden scoren. Zodat we de andere kant niet wijzer maken. Maar als we vroeg kunnen scoren, zullen we dat niet nalaten.'

Kolbeinn Sigthórsson viert zijn doelpunt tegen Turkije. IJsland won dat duel thuis met 3-0Beeld anp