Direct naar artikelinhoud

Alyson Annan nieuwe bondscoach Nederlands vrouwenhockeyteam

Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. De KNHB maakte dinsdag haar aanstelling bekend. Zij is de opvolger van Sjoerd Marijne, die eind september werd ontslagen.

Alyson Annan (R) als coach van Amsterdam.Beeld anp

Annan, een Australische oud-international, was al bondscoach van Jong Oranje. Ze is op dit moment coach van het herenteam van Amsterdam. Annan kwam 228 keer uit voor Australië en werd twee keer tot beste hockeyster van de wereld uitgeroepen (in 1998 en 2000).

Annan leidt sinds september 2014 hoofdklasser Amsterdam. Ze is de eerste vrouwelijke hoofdcoach in het Nederlandse mannenhockey. In 2004 was ze de assistent van toenmalig bondscoach Marc Lammers, die met het vrouwenhockeyteam zilver behaalde op de Olympische Spelen van Athene.

Sjoerd Marijne moest vertrekken vanwege het teleurstellende slot van het EK, vorige maand in Londen. Oranje verspeelde toen in de finale tegen gastland Engeland een voorsprong van 2-0 en verloor via shoot-outs.

Marijne werkte slechts kort bij de hockeysters, die volgend jaar in Rio de Janeiro hun olympische titel verdedigen.

'Loslaten is beter'

Hij is coach geworden van de regerend wereld- en olympisch kampioen. Valt er nog iets te verbeteren? Natuurlijk, zei Sjoerd Marijne in november vorig jaar. Zijn hockeysters zijn gretig genoeg. (+)