"Gratie voor alle veroordeelde Britse homo's"

In een open brief in de krant The Guardian roepen de ondertekenaars de Britse regering op om gratie te verlenen aan iedereen die ooit veroordeeld is wegens homoseksuaiteit, in navolging van de gratie die verleend is in 2013 aan de wiskundige en codebreker Alan Turing. Onder de ondertekenaars zijn schrijver en tv-presentator Stephen Fry, acteur Benedict Cumberbatch en familieleden van Turing. In totaal zijn zo'n 49.000 mannen veroordeeld wegens "flagrante onfatsoenlijkheid".
Alan Turing kreeg in 2013 postuum gratie.

De brief stelt dat de "homofobe wetten in het UK de levens van generaties van homoseksuele en biseksuele mannen ondraaglijk gemaakt hebben".

"Het komt toe aan de jonge leiders van vandaag, daarbij inbegrepen de hertog en de hertogin van Cambridge (prins William en Catherine), om deze smet op onze geschiedenis te erkennen en niet toe te laten dat deze behouden blijft", gaat de tekst verder.

De open brief beschrijft Alan Turing, de wiskundige die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigmacode wist te kraken, en die in 1952 veroordeeld werd wegens homoseksualiteit en in 1954 zelfmoord pleegde, als "een van de grootste helden van de 20e eeuw", "die een sleutelrol gespeeld heeft in de ontwikkeling van moderne computers". In 2009 verontschuldigde de toenmalige Britse premier Gordon Brown zich "ondubbelzinnig" voor de manier waarop Turing behandeld is geweest en in 2013 kreeg hij postuum gratie van koningin Elizabeth.

De tekst zegt daarover: "De verontschuldiging aan en de gratie voor Alan Turing moeten verwelkomd worden, maar ze negeren meer dan 49.000 mannen die op basis van dezelfde wet veroordeeld werden, en van wie velen zich van het leven beroofd hebben." 

"Vergeving"

Onder de ondertekenaars van de open brief zijn auteur en tv-presentator Stephen Fry, acteur Benedict Cumberbatch en familieleden van Alan Turing.

Cumberbatch vertolkte onlangs de rol van Alan Turing in de film "The Imitation Game" en hij zegt dat de gratie voor Turing niet voldoende is. "Alan Turing werd niet enkel vervolgd, maar men kan ook stellen dat hij overgehaald werd om voortijdig een eind aan zijn leven te maken door een maatschappij die hem een crimineel noemde, enkel omdat hij de liefde opzocht die hij verdiende, zoals alle mensen dat doen."

"Zestig jaar later verkondigde diezelfde regering dat ze hem "vergaf" door hem gratie te schenken. Ik vind dat verwerpelijk, omdat er geen reden was om de daden van Turing te vergeven - die van de regering wel -, en de andere 49.000 vervolgde mannen verdienen hetzelfde."

Stephen Fry (kleine foto), die een campagne voert om de afbeelding van Alan Turing op het biljet van tien pond te krijgen, noemde Turing de "vader van de moderne rekenkunde".

"Is het juist dat Turing gratie kreeg, enkel omdat hij een genie was, terwijl er tussen 50 en 70.0000 andere mannen zijn die in de gevangenis werden gegooid, chemisch gecastreerd werden, van wie het leven geruïneerd werd of die zelfs zelfmoord gepleegd hebben wegens de wetten die Turing zo hebben doen lijden?", zo vroeg Fry zich af.

"Het idee leeft dat als hij gratie moest krijgen, dat dan misschien al deze mannen ook gratie moeten krijgen, mannen van wie de reputatie gedurende hun leven kapot gemaakt werd, maar die nog steeds families hebben", zo voegde hij eraan toe. "Het was een gemene, kwaadaardige en afschuwelijke wet, die zoveel afpersing, ellende en leed mogelijk gemaakt heeft."

Ook een achternicht van Alan Turing heeft de open brief getekend. Rachel Barnes zei dat de koninklijke gratie voor Turing "fantastisch was voor ons allemaal, omdat hij zo'n groot mens was die zo veel voor zijn land gedaan heeft". Ze voegde er echter aan toe: "We hebben het echter altijd volkomen onrechtvaardig gevonden dat enkel Alan gratie heeft gekregen. Er waren 50.000 andere homoseksuelen die veroordeeld werden en die geen gratie hebben gekregen. We zouden graag zien dat dat nu rechtgetrokken wordt."

AFP

15.000 nog in leven

De wet op basis waarvan Alan Turing veroordeeld werd voor "gross indecency", dateert van 1885. Tot dan was in Groot-Brittannië enkel sodomie strafbaar, eerst met de dood, later met levenslang.

In 1967 werd de wet gedeeltelijk opgeheven en in 2003 werd ze helemaal afgeschaft.

Zo'n 50.000 mannen zijn in totaal veroordeeld op basis van de wet. Geschat wordt dat er van hen nog zo'n 15.000 in leven zijn.

Intussen is er ook een online petitie gestart om gratie te verkrijgen voor de veroordeelden op change.org. Zo'n 60.000 mensen hebben die tot nog toe ondertekend.

Meest gelezen