© WF

© wf

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Spectaculaire verjonging duivenbond

Terwijl andere duivenbonden tegen de vergrijzing vechten, kreeg 't Duifke uit Zandhoven er vier jeugdige melkers bij.

kmatthyssen

Die verjonging voltrok zich in amper twee jaar tijd. “Nooit eerder meegemaakt”, zegt voorzitter Dirk Van Dyck.Senne Willem (13) uit de Driehoekstraat is de aanstoker van deze ‘duivenmelkers-revival’ in Zandhoven. Niemand in zijn familie heeft iets met duiven, maar zelf raakte de jongen gefascineerd door de sport via zijn oudere buren-duivenmelkers. Intussen heeft hij zijn eigen hok in de tuin.Dankzij zijn hobby dook Senne vorig jaar zelfs in Iedereen Beroemd op. “Van mijn geburen heb ik mijn eerste duifjes gekregen.Gelukkig steunen mijn ouders mij, hoewel ze niks van duivensport kennen.”Ruben Smits (13) zit al van in de kleuterschool bij Senne in de klas. Het was altijd met grote ogen dat hij naar de hobby van zijn kameraad keek. Echt lang moest hij thuis niet zeuren om de parkietenvolière om te vormen tot duiventil, want zijn pa Hans Smits speelde van zijn vijftiende tot zijn 25ste ook met de duiven.“Ik ben gestopt toen ik ging werken. Nu vind ik het geweldig dat mijn zonen de microbe blijkbaar geërfd hebben, want onze jongste Jelle (10) is ook begonnen. Mijn moeder komt de duiven verzorgen als wij eens op reis gaan”, vertelt Hans. “Want ik vind het belangrijk dat mijn vrouwke ook content blijft.”

Eén probleem: Ruben en Jelle willen geen enkele duif dood doen, terwijl een strenge selectie de sleutel is tot het duivensucces.De jonge gasten speelden het voorbije seizoen uitstekend op Quiévrain en Noyon en willen daar nu dit seizoen nog halve fond bij doen. “Het letten als ze thuiskomen van de wedstrijd vind ik het spannendste van de duivensport”, zegt Ruben. “Het binnenbrengen van de klok na het letten is ook plezant. Dan blijven we toch een anderhalf uur in café Ciné Rex hangen.”De jongens krijgen dit seizoen het gezelschap van Natalia Van Dyck (11), de dochter van voorzitter Dirk, die de ‘roekedekoepassie’ met de paplepel binnenkreeg en al jaren mee de duiven gaat inkorven. Dirk heeft twintig jonge duifjes voor Natalia geringd, die met haar eigen hok zal spelen. Natalia wordt meteen de eerste vrouwelijke melker van ’t Duifke. “Het is tof dat er met Senne, Ruben en Jelle nog kinderen in de Zandhovense duivenbond spelen”, vindt Natalia. “Het vastpakken van de duifjes vind ik het plezantst. Ik wil ook nog gaan paardrijden dit jaar.”

Wie hun duiven gaat ‘lappen’ om ze op te leren, want zelf mogen ze nog niet met de auto rijden? “Ik werk in Mechelen en los ze op de parking”, lacht Sennes papa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER