‘Ook nazi’s namen Joden hun Duitse nationaliteit af’

© BELGA

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zet zich met een forse vergelijking af tegen het voornemen van de federale regering om Syriëstrijders hun nationaliteit af te pakken. 'Eén van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen', stelt Vervoort in De Tijd.

(kld)

De verschillende regeringen van het land steken vandaag voor het eerst de koppen bij elkaar in het Overlegcomité. Ze buigen zich onder meer over het coördineren van de strijd tegen radicalisering.

Nazi’s

Een van de twaalf maatregelen die de federale regering plant in de strijd tegen radicalisme en terrorisme, is Syriëstrijders met de dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit af te nemen. Het zou een facultatieve sanctie worden die de strafrechter kan opleggen.

De Brusselse regeringsleider Vervoort herinnert eraan dat die maatregel door verschillende extremistische regimes is aangewend. 'We herdenken nu de bevrijding van Auschwitz 70 jaar geleden. Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen. De context is natuurlijk anders, maar men grijpt snel naar oude recepten. Het Vichy-regime in Frankrijk heeft hetzelfde gedaan. Het idee om de nationaliteit af te nemen, heeft dus een geschiedenis', luidt het.

'Niemand willen kwetsen'

Later woensdagmiddag kwam Vervoort terug op zijn uitspraken. 'Ik wilde gewoon bepaalde feiten uit de geschiedenis in herinnering brengen om een vraagstuk aan te kaarten en het debat te openen. Het was echter geenszins mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen of te beledigen. Als dit toch het geval is, dan spijt mij dat', verklaarde hij. 'De bestrijding van het terrorisme en het radicalisme zijn fundamentele kwesties. Bepaalde voorstellen, zoals de intrekking van de nationaliteit, doen echter een reële en gerechtvaardigde bezorgdheid rijzen in verband met de mensenrechten en fundamentele vrijheden.'

De minister-president benadrukt dat hij de federale regering zal steunen in haar strijd tegen het terrorisme.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen