Proces Aquino: grootste drugszaak ooit in ons land

© if

De familie Aquino stond in Hasselt terecht voor de smokkel van maar liefst drie ton cocaïne. Het ging om ‘s lands grootste drugszaak ooit. De openbare aanklager was er op gebrand om de ‘Vlaamse Soprano’s’ eindelijk achter de tralies te krijgen. Maar de familie schakelde een bataljon aan topadvocaten in om Antonio, Silvio, Lucio, Giancarlo, Mario en Mano Aquino als vrije mannen terug naar Maasmechelen te sturen.

phu

Het gerecht maakt al jaren jacht op de criminele Italiaans-Belgische familie uit Maasmechelen, initieel afkomstig uit het Italiaanse dorpje Torano Castello. Het territorium van de Calabrische maffia, maar de banden met de ‘Ndrangheta’ konden nooit hard gemaakt worden. Ook nu niet.

Vader Francesco Aquino bracht in Maasmechelen zes jongens en twee meisjes groot. Antonio ‘Rafke’ Aquino (54) wordt aanzien als peetvader van de bende. Een compleet misverstand, volgens zijn advocaat Jef Vermassen. Een peetvader met een nagenoeg maagdelijk strafblad, omdat een eerder groot drugsonderzoek op een sisser uitdraaide. Sven Mary kon namelijk aantonen dat de telefoontaps die leidden tot hun ontmaskering onwettig waren.

Andere spilfiguur is zijn jongere broer Silvio (40). Maar ook de andere broers kunnen volgens het gerecht gelinkt worden aan criminele activiteiten. Daarnaast staan ook nog de belangrijkste luitenanten van de drugsfamilie terecht: Nico Beckx en Sinan Unlu.

Drie ton coke, 15 miljoen xtx-pillen

Op amper negen maanden tijd zou de familie vanuit Maasmechelen achter zes cocaïnetransporten vanuit Colombia zitten. Goed voor de invoer van bijna drie ton coke met een straatwaarde van 82 miljoen euro. Ook worden twee broers gelinkt aan de vondst van de grootste hoeveelheid xtc-pillen ooit: 15 miljoen stuks, gevonden in een vrachtschip in de haven van het Australische Melbourne. En niet te vergeten: containers en opleggers vol hasj tussen Marokko en Engeland. Zware drugsfeiten waarvoor de halve familie al maanden in voorhechtenis zat.

Na het betalen van een borgsom van 30.000 euro werden de clan-leden in aanloop naar hun proces, stuk voor stuk vrijgelaten. Op voorwaarde dat ze geen contact zochten met elkaar. En toch vierden ze nog samen hun vrijlating, in een Italiaans restaurant in Maasmechelen. De Soprano’s, maar dan in het echt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen