Luister naar

Brexitchaos in Britse regering

Nieuws
Binnen de Britse regering is ‘een burgeroorlog’ ontstaan over de aanpak van de Brexit. De voortdurende onduidelijkheid raakt vooral burgers en bedrijven.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 28 juni 2017 om 20:04

Londen

De Brexit heeft toegeslagen binnen het Britse kabinet, blijkt uit uitlatingen van verschillende Britse ministers. Premier May heeft na alarmerende koppen in de grote kranten als ‘Mays topteam splijt over de Brexit’ ingegrepen om de schade te beperken.

De belangrijkste bewindslieden rond de Brexit – door de populaire krant The Sun de ’big beasts’ genoemd – beschuldigden elkaar dinsdagavond van inconsequent dan wel gevaarlijk gedrag. Minister van Financiën David Hammond dreef tijdens een toespraak in Berlijn zelfs de spot met een eerdere uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, meldt The Times. Johnson had wat de Brexit betreft gezegd dat Groot-Brittannië ‘de koek kan hebben en opeten’.

Het belangrijkste conflict gaat over de termijn waarbinnen de Brexit definitief moet zijn. De minister voor de Brexit, David Davis, zei op een congres van The Times dat dit binnen een of twee jaar ‘eenvoudig haalbaar moet zijn’. Groot-Brittannië kan ‘de dag erop’ onmiddellijk allerlei vrijhandelsverdragen sluiten, meent Davis.

overgangsperiode

Zijn collega Hammond wil juist een soepele ‘overgangsperiode’ voor het afwikkelen van de handelsakkoorden, zei hij in Berlijn. Het alternatief is dat Groot-Brittannie op ‘een verwoestende en gevaarlijke manier op de rand wordt geduwd’, citeert Politico Europe hem.

Hammond deelt de heersende opinie binnen de Europese Commissie dat de Brexit in plaats van een win-winsituatie een kwestie is van ‘lose-lose’ – een verliessituatie voor beide kanten.

Om de politieke onrust in te dammen, heeft premier May in een verklaring Davis inmiddels een duidelijke tik op de vingers gegeven.

De affaire vergroot de onzekerheid die er toch al rond de Brexit bestaat. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor Europeanen in Groot-Brittannië.

May maakte maandag bekend dat er voor hen een soepele regeling zal komen voor een langdurige verblijfsvergunning. Maar dertig procent van de aanvragen die Europeanen in Groot-Brittannië al hebben ingediend, is afgewezen, zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld. ‘De voorstellen die May tot nu toe heeft gedaan, zijn nog erg onduidelijk. Ondertussen krijgen Europese burgers die soms al tientallen jaren in Groot-Brittannië wonen, brieven door de deur waarin ze worden gesommeerd binnen zes weken te vertrekken.’ De Brexit in twee jaar regelen, noemt In ’t Veld ‘een absurd strak schema’.

De chaos wordt verder vergroot door de minderheidsregering die May na het verlies bij de verkiezingen heeft. Voor een miljard pond aan extra geld voor Noord-Ierland heeft ze de steun van de Noord-Ierse DUP gekocht. Dat levert haar woeste kritiek op in Schotland en Wales over dit ‘groezelige machtsakkoord’.

eurosceptisch

De onzekerheid over de Brexit is inmiddels zó groot dat onder meer The Guardian zich afvraagt of de Britten wel in het diepe moeten springen of zich nog eens moeten bezinnen. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zinspeelde daar afgelopen week ook op met een citaat uit een liedje van John Lennon: ‘Je zegt dat ik een dromer ben, maar ik ben niet de enige.’

Maar driekwart van de Britten zelf wil nu doorzetten, meldt de Telegraph op basis van een onderzoek van het Nationaal centrum voor sociaal onderzoek, NatCen. ‘Groot-Brittannië is nu eurosceptischer dan ooit, dus is publieke woede onvermijdelijk als Theresa May de Brexit wil omzeilen’, constateert de krant.

De Britten zijn al in het diepe gesprongen. Maar hoe ze terecht zullen komen – niemand die het weet. Zeker de regering niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.