Belgische langetermijnrente duikt even onder het procent

De Belgische tienjaarsrente is voor het eerst ooit onder de historische grens van 1 procent gedoken. Intussen schommelt de rente weer rond die grens. De langetermijnrente is, net zoals in onze buurlanden, al langer in vrije val. Volgens fiscalisten is dat geen goed teken.

De langetermijnrente is de rente die de Belgische overheid betaalt om geld te lenen over een periode van tien jaar. Drie jaar geleden bedroeg die rente nog bijna zes procent. Begin dit jaar was de Belgische tienjaarsrente nog iets meer dan twee procent. Dat is dubbel zo hoog als vandaag.

In Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk tekent zich dezelfde trend af. Ook daar bedraagt de vergoeding op staatspapier nu minder dan een procent.

"Slecht nieuws"

De continue daling van de rentes is volgens KBC-hoofdeconoom het gevolg van "een enorme golf van monetaire versoepeling bij centrale bankiers". Beleggers gaan er van uit dat de Europese Centrale Bank zal starten met het opkopen van overheidsobligaties. Dat zouden ze doen om de economie wat zuurstof te geven. Daardoor dalen de rentes op die obligaties.

Volgens fiscalist Michel Maus is deze nieuwe daling geen goed nieuws. "Het toont aan dat de economie nog altijd niet echt aanslaat. De daling van de langetermijnrente naar een historisch dieptepunt betekent dat men maatregelen neemt om geld lenen goedkoper te maken, zodat de economie weer kan aantrekken."

Van Overtveldt: "Dubbel gevoel"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft eerder een dubbel gevoel bij een nieuwe, historische daling van de Belgische langetermijnrente. Dat meldt hij in een reactie aan Belga.

"Enerzijds is het goed voor onze rentelasten en dus voor de evolutie van de staatsschuld, omdat we minder moeten terugbetalen. Het is ook een indicatie dat de markten het economisch programma van de nieuwe regering goed ontvangen. Ook het feit dat we opnieuw onder de Franse rente zitten is goed nieuws voor de Belgische positie", meent Van Overtveldt.

"Anderzijds zijn deze zeer lage rentevoeten een gevolg van het gebrek aan economische groei en gezonde inflatie", aldus Van Overtveldt.

Meest gelezen