Uithaal naar Belkacem op proces Sharia4Belgium

Op de zevende dag van het proces tegen Sharia4Belgium zijn voor het eerst enkele Syrië-strijders zelf aan het woord geweest. De advocaat van Fouad Belkacem kon niet aanwezig zijn. De volgende, voorlopig laatste, zitting is op 10 december.

Op het proces worden 46 beklaagden vervolgd voor het leiden van een terroristische groepering of voor hun deelname aan de activiteiten ervan. Het openbaar ministerie vorderde voor de meeste leiders, met Fouad Belkacem op kop, de maximumstraf van 15 jaar. Voor de meeste leden werd 5 jaar geëist.

Eén van de Syrië-strijders zei dat hij door niemand onder druk is gezet om naar Syrië te trekken en dat het zijn eigen keuze was.

De advocaat van Fouad Belkacem kon vandaag niet aanwezig zijn wegens persoonlijke redenen, en daarom werd de voorlopig laatste procesdag naar 10 december verplaatst. De andere advocaten van de verdediging namen vandaag wel het woord. Zo pleitte de advocaat van Jejoen Bontinck nogmaals dat "zijn cliënt dermate onder invloed was van Sharia4Belgium dat hij niet wist waar hij mee bezig was".

Moeder De Mulder: "Leven is hel geworden"

De moeder van Brian De Mulder, die nog steeds in Syrië zit, haalde scherp uit naar Belkacem. "Sinds mijn enige zoon bij Sharia4Belgium is, is mijn leven een hel geworden. Mijn zoon is gemanipuleerd door deze mensen die voort niets waard zijn."

Toen ze Belkacem begon uit te schelden voor "onnozelaar" en "paljas" werd ze door de politie met zachte hand richting uitgang gemanoeuvreerd.

Enkele advocaten haalden aan dat ze de negatieve toon op het proces beu zijn. "Ik heb het gevoel dat mijn cliënt zijn onschuld moet bewijzen, terwijl er enkel een foto op Facebook als bewijslast is", zei advocaat Ergun Top. Een Syriëstrijder hekelde het "gebrek aan vrije meningsuiting".

Meest gelezen