Direct naar artikelinhoud

Hongerige zeehonden vallen bruinvissen aan

Zeehonden in de Nederlandse wateren hebben een nieuwe delicatesse ontdekt: bruinvis. Uit DNA-onderzoek blijkt dat bruinvissen die aanspoelden op de Nederlandse kust slachtoffer zijn geworden van grijze zeehonden.

Zeehonden in het opvangcentrum A seal in Stellendam.

'Dit is nieuw gedrag', zegt onderzoeker Mardik Leopold van kennisinstituut IMARES in Wageningen. 'We hadden dat niet eerder gezien.'

Jaarlijks spoelen tientallen zwaar verminkte bruinvissen aan op Nederlandse stranden. Over de doodsoorzaak deden uiteenlopende theorieën de ronde: de dieren zouden gewond zijn door schroeven van schepen of door vissers uit de netten zijn gesneden.

Het ministerie van Economische Zaken stelde geld beschikbaar voor DNA-analyses en sectie op verminkte dieren. In drie bruinvissen die vorig jaar aanspoelden werd het DNA van drie verschillende grijze zeehonden aangetoond. Microscopisch onderzoek maakte verder duidelijk dat de verwondingen waren toegebracht terwijl de vissen nog leefden.

'De zeehonden pakken de jongste, gezondste en vetste bruinvissen', aldus Leopold. Een kwart van de bruinvissen die de afgelopen jaren aanspoelden vertoonde sporen van beten.

Een aangespoelde bruinvis, slachtoffer van een zeehondenaanval.

Geen bedreiging

De eetlust van de zeehond, die zich gewoonlijk voedt met kleinere vissen, vormt volgens Leopold geen bedreiging voor de bruinvispopulatie. Het aantal bruinvissen in Noordzee en Waddenzee is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het aantal grijze zeehonden in Nederlandse wateren stijgt met circa 15 procent per jaar.

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, IMARES en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, zijn gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B. en  Marine Ecology Progress Series.

Een aangespoelde bruinvis.