Direct naar artikelinhoud

HBO huurt 160 advocaten in voor documentaire over Scientology

HBO gaat een documentaire over de Scientologykerk produceren, zo meldt The Hollywood Reporter. De documentaire wordt gebaseerd op het boek Going Clear van Lawrence Wright, dat gaat over L. Ron Hubbard, de oprichter van de kerk, en de invloed die de kerk heeft.

Een Scientologykerk in Los Angeles.Beeld reuters

Toen het boek in de Verenigde Staten uitkwam in 2013 kon het rekenen op een storm aan kritiek vanuit de Scientologykerk, die zowel de inhoud als de verspreiding van het boek bevochten met een leger aan advocaten. Als gevolg hiervan liet de Engelse uitgever van het boek Transworld het boek vallen. Going Clear is nooit uitgebracht in Engeland.

Het boek beschrijft onder meer scènes waarbij leden van de kerk worden mishandeld en opgesloten. Deze zaken zijn altijd door de Scientologykerk ontkend.

L. Ron Hubbard, oprichter van de Scientologykerk.Beeld afp

Sundance

HBO lijkt het onvermijdelijke rechtsoffensief voor te willen zijn en heeft 160 advocaten ingehuurd om naar de film te kijken. De televisiestudio bereidt zich ook voor op demonstraties voor het studiogebouw. Volgens de planning moet de documentaire in première gaan op het jaarlijkse Sundance festival.