© Sven Dillen

Autistische Jonathan (21) krijgt vaste opvangplaats na rechtszaak

De ouders van de autistische Jonathan Cox (21) uit Kaulille hebben dinsdag vernomen dat hun zoon een permanente plaats krijgt toegewezen in het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth in Wijchmaal (Peer). Daarmee komt een einde aan een lange zoektocht.

tomas

De ouders van Jonathan waren naar de rechter in kortgeding gestapt omdat hun zoon, die dit jaar 21 jaar is geworden, op dat moment zijn plaats in een instelling voor jongeren zou verliezen. De rechter oordeelde in september jongstleden dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ondanks de wachtlijsten toch een plaats moest voorzien.

Na een eerder tijdelijke oplossing is nu de bevestiging gekomen dat de jongeman een vaste plek krijgt in dezelfde instelling, maar dan in de afdeling voor volwassenen. ‘Voor het hele gezin komt er nu eindelijk een einde aan hun lange zoektocht naar een definitieve plaats’, aldus de vereniging ZorgGebruikers.be, die de juridische procedure begeleidde.

Het VAPH heeft eerder aangegeven dat de juridische uitspraak niet leidt tot een voorkeursbehandeling voor Jonathan Cox. ZorgGebruikers.be ziet dat anders, en stelt dat het inschakelen van advocaten wel degelijk de toegang tot een definitieve oplossing heeft geforceerd en bespoedigd. Vandaar dat de vereniging iedereen op een wachtlijst aanraadt om dezelfde jurdische weg te bewandelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer