Al 200 ‘slapende’ gasflessen verzameld via app

Het voorbije jaar hebben heel wat particulieren en bedrijven via een webapplicatie aangegeven dat bij hen nog een industriële gasfles ligt. Dat meldt initiatiefnemer essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences. Zo werden al 200 ‘slapende’ gasflessen opgehaald en veiliggesteld.

rvs

Essenscia Vlaanderen startte een jaar geleden met de webapplicatie om te vermijden dat er nog industriële gasflessen bij het schroot terechtkomen. Dat kan namelijk zorgen voor gevaarlijke toestanden. Particulieren en bedrijven die nog zon gasfles hebben staan, kunnen dat via cylinders.essenscia.be melden en op de site een foto van de fles uploaden.

Als de gasfles een hoge drukcilinder heeft en het permanente merkteken zichtbaar is op de foto, dan komt de sector van de industriële gasflessen de fles gratis ophalen. ‘De gasflessen horen niet bij het schroot omdat ze eigendom blijven van de gasleverancier’, legt Philippe Cornille, milieu- en veiligheidsadviseur van essenscia Vlaanderen, uit. Als zo’n fles in een shredder belandt of als er gas ontsnapt, kan dat bovendien gevaarlijk zijn.

Ondertussen werden al 200 flessen gerecupereerd. ‘Dit toont de noodzaak aan van een dergelijk ophaalsysteem, alsook de effectiviteit van het ophaalengagement’, stelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen. ‘In het startjaar bleken het vooral oude gasflessen te zijn, waarvan een grote meerderheid op een professionele en veilige manier buiten dienst werd gesteld.’