Direct naar artikelinhoud
Review

Arjen Robben en zombies: de topgames van de week

Bij elk wereldkampioenschap brengt Electronic Arts een speciale editie uit van zijn FIFA-voetbalsimulator. Dit keer is hij de moeite waard. Plus drie andere games die je met Pasen zou moeten spelen.

Komt dat schot! Oranje tegen Spanje in 2014 FIFA World Cup Brazil.Beeld EA Sports

Eerdere World Cup-edities van FIFA voegden meestal weinig toe aan de reguliere uitvoering van de voetbalsimulator van Electronic Arts (EA). 2014 FIFA World Cup Brazil is een welkome uitzondering. De game speelt iets vlotter dan het toch al prima FIFA 14, de keepers zijn stukken alerter, duels in de lucht verlopen nu realistischer en EA introduceert in samenwerking met Adidas een bal die beter luistert naar de zwaartekracht en andere natuurkundige wetten.

Bezitters van een PlayStation 4 en Xbox One hebben pech: er verschijnen geen versies voor hun toestellen. Volgens EA omdat die spelcomputers nog nauwelijks verkocht zijn op de lokale markt van het organiserende land.

Klein bier: van negentien van de coaches die straks in Brazilië langs de lijn weer de ene hartverzakking na de andere zullen krijgen, is een digitaal evenbeeld in de game opgenomen. Tot nu toe was die 'eer' alleen weggelegd voor de voetballers, zoals Arjen Robben. We hebben onder meer de konterfeitsels gezien van Scolari, Hodgson, Klinsmann en Herrera (serieus, de Mexicaanse bondscoach heeft echt zo'n bolle toet). 2014 FIFA World Cup Brazil van Electronic Arts is uitgebracht voor PlayStation 3 en Xbox 360 (PEGI 3 jaar en ouder).

Lastig parket in Dead Nation: Apocalypse Edition.Beeld Housemarque

Dead Nation
Ze mogen dan bij bossen tegelijk sneuvelen, als voornaamste bestandsdeel in een genre zijn de zombies niet stuk te krijgen. Ze zijn het ideale kanonnenvoer: levensgevaarlijk en eng, maar gelukkig niet al te snugger. Ook in Dead Nation storten ze zich massaal blijmoedig en onbeschermd op een enkelvoudige tegenstander (of tweevoudige vijand, bij samenspel), gewapend met mitrailleurs, vlammenwerpers of explosieven.

De speler bekijkt het slagveld van boven, dat voor een groot deel in het duister is gehuld. Dat laatste draagt 'fijn' bij aan het gevoel van angst en onzekerheid. Er zijn verschillende soorten zombies - snel, traag en een ontploffende variant die elk hun eigen aanpak vereisen. Om te overleven moeten spelers één oog op hun munitie houden en een ander op ontsnappingswegen en middelen om de ondode vijand een loer te draaien - zoals ze naar een plek lokken met een autoclaxon en ze dan de kling over jagen.

Dead Nation doet niet veel nieuws, maar dat is ook niet zo gek. Het genre is al zo oud als Methusalem (goed beschouwd de eerste - bijbelse - zombie: hij werd 969 jaar oud). De eerste game met de ondode griezels dateert van dertig jaar terug. Dat was The Evil Dead, uitgebracht voor de Commodore 64. Dead Nation is als download verschenen voor de PlayStation 4 (Apocalypse Edition) en de PlayStation Vita. Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder.

Om door een ringetje te halen: Bilbo Haggins ontmoet Gandalf in Lego The Hobbit.Beeld TT Games

Lego: The Hobbit
Er is één goede reden om Lego: The Hobbit te spelen. Dan hoef je het boek van J.R.R. Tolkien niet te lezen, noch de films te zien die regisseur Peter Jackson naar diens werk maakte. De game is ook humoristischer en lichter verteerbaar dan de loodzware, langdradige ernst op papier en celluloid.

Wie al eens eerder een Lego-game heeft gespeeld, begeeft zich op bekend en wellicht wat sleets terrein. Dat hoeft niet per se een bezwaar te zijn. Traveller's Tales verdient het sowieso geprezen te worden voor het consequent volhouden van co-op-spel in zijn games (waarbij je met zijn tweeën tegelijk speelt). En er zitten genoeg nieuwe elementen in The Hobbit om ook de veteranen urenlang zoet te houden. Zo moeten gamers nu allerlei nevenmissies voltooien om hun vaardigheden bij te spijkeren of meer uitrusting in handen te krijgen.

Vraag: waarom heeft Warner Bros, de Amerikaanse uitgever, niet gewacht tot alle delen van Jacksons Hobbit-drieluik in de bioscoop waren verschenen? Komt er volgend jaar december, als de slotakte There and Back Again in de bioscopen draait, een aparte game? Om met Gandalf te spreken: True courage is knowing not how to take a life, but when to spare it. Lego: The Hobbit is verkrijgbaar voor elk soort spelcomputer en de pc. Geschikt voor 7 jaar en ouder.

Motorcrossers geloven niet in niet-geïndentificeerde vliegende objecten (links, volg de borden).Beeld Milestone

MXGP The Official Motocross Video Game
MXGP heet niet voor niets 'het officiële motocross computerspel': de zestig coureurs, de zestig motoren en de veertien racebanen die in deze game te zien zijn maken onderdeel uit van het echte wereldkampioenschap motorcross, dat elk jaar wordt georganiseerd door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) - geloof het of niet: 110 jaar oud.

Vanzelfsprekend is het moeilijk om je zittend op de bank voor te stellen hoe je op een motor door de bagger stuitert, maar MXGP doet zijn best om het allemaal zo levensecht mogelijk te presenteren. Voor de ongeoefenden is er een speciale modus, die enkele vrijheden met de wetten van de zwaartekracht door de vingers ziet, voor gevorderden en echte motorfanaten wordt het realisme stap voor stap opgevoerd.

Ook virtueel motorcrossen is een kwestie van de juiste balans vinden, tussen lichaam, motor en de modder. Elke bocht en sprong moet op de juiste manier worden genomen.

Boem! Ho! Auw! De motoren mogen zich dan gedragen als tijdens de echte races, het menselijk lichaam is in MXGP wel heel soepel. Ledematen slingeren ongericht in het rond en zelfs als er tien coureurs over het lijf van een gevallen medesporter denderen zit die luttele momenten weer kreukvrij op zijn motor. MXGP The Official Motocross Video Game is te koop voor PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360 en Windows en geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder.