British Pathé gooit 3.500 uur filmgeschiedenis online

3.500 uur aan filmgeschiedenis. Dat heeft British Pathé voor iedereen toegankelijk gemaakt door 85.000 historische filmfragmenten op YouTube te plaatsen. Van de ramp met de Hindenburg over de atoombom op Hiroshima tot de verkiezing van Arnold Schwarzenegger tot Mister Universe: de lijst gebeurtenissen en onderwerpen is eindeloos.

Onder de naam Pathé News maakte British Pathé gedurende de eerste 70 jaar van de 20e eeuw talloze nieuwsreportages, cinemagazines en documentaires. Dit archief is nu integraal en gratis te bekijken op het YouTubekanaal van British Pathé.

"We hopen dat iedereen die een computer heeft deze films zal zien en ervan zal genieten", zegt Alastair White, algemeen directeur van British Pathé. "Dit archief is een ware schatkamer met een ongeëvenaard historisch en cultureel belang die nooit mag worden vergeten. De beste manier om hiervan zeker te zijn, leek ons door alle filmpjes op YouTube te plaatsen."

Hoewel het archief heel wat jolige en humoristische filmpjes bevat, lijkt de nadruk toch vooral op de grote rampen die de 20e eeuw hebben geteisterd te liggen. Zo komen onder meer het wedervaren van de Titanic (1912), de ramp met de Hindenburg (1937) en de aanval op Pearl Harbour (1941) aan bod.

Meest gelezen