Direct naar artikelinhoud

Kink in de kabel bij onderhandelingen over federale begroting: Open Vld ligt dwars

Kink in de kabel bij onderhandelingen over federale begroting: Open Vld ligt dwars
Beeld belga

Open Vld ligt dwars rond belastingvoorstellen die bij de federale begrotingsonderhandelingen op tafel liggen. Dat werd vernomen van verschillende bronnen dicht bij de gesprekken.

Het is al maanden wachten op een oplossing voor de hervorming van de vennootschapsbelasting, die de N-VA na aan het hart ligt. Daarnaast pleit CD&V voor maatregelen om meer rechtvaardigheid binnen de fiscaliteit te brengen. De christendemocraten schoven daarvoor steeds een meerwaardeheffing naar voren, maar daarvoor lagen Open Vld en N-VA dwars.

Een nieuwe piste rond de effectenrekening viel dan weer bij de liberalen op een koude steen. Technische werkgroepen hebben de voorbije dagen nieuwe voorstellen becijferd, ook tijdens de nationale feestdag.

Kopstukken
Volgens sommige bronnen ligt Open Vld dwars en heeft CD&V beslist een aantal kopstukken bij elkaar te roepen om haar strategie te bepalen. Elders luidt het dat Open Vld dwarsligt rond de vennootschapsbelasting, om geen cadeau aan N-VA te gunnen. Dat wordt in liberale hoek echter tegengesproken.

Kernkabinet alweer afgelopen 
Het kernkabinet is intussen alweer afgelopen. Volgens een bron kwamen de topministers van de federale regering vooral samen om een stand van zaken op te maken. De premier zal nu teruggrijpen naar bilaterale gesprekken, terwijl technische werkgroepen aan de slag blijven. Het is niet zeker of er morgen een nieuwe vergadering van het kernkabinet komt.

De afgelopen week was er even voorzichtig optimisme op een landing dit weekend, op voorwaarde dat de gesprekken van een leien dakje zouden lopen. Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat zo'n akkoord er niet zal inzitten.