© GvA

Gigantische drugslijn naar Antwerpen opgerold

In Peru is begin deze week een gigantische drugslijn naar Antwerpen opgerold. De speurders onderschepten meer dan acht ton cocaïne. Wellicht werden eerder 25 soortgelijke transporten uitgevoerd door een Mexicaans drugskartel.

joris van der aa / sam reyntjes

De nationale politie van Peru viel begin deze week binnen in een vijftal pakhuizen in de Peruviaanse stad Trujillo. In de opslagplaatsen stonden big bags klaar met in totaal ruim negentig ton steenkool. Een Mexicaans drugskartel stond op het punt om de steenkolen in containers te laden om ze via de haven van Callao naar de Spaanse havenstad Algeciras en naar Antwerpen te vervoeren.

De enorme brokken steenkool bleken te zijn uitgeboord en opgevuld met cocaïne. Daarna waren de gaten in de steenkolen dichtgesmeerd met een speciale lijm waarop zwarte koolstof was aangebracht zodat de drugs niet meer met het blote oog te zien waren.

“We vermoeden dat er meer dan tien ton cocaïne in de steenkolen verstopt zit”, zegt Vincente Romero, de chef van de Peruviaans drugsbestrijdingsorganisatie Dirandro. De cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer 300 miljoen euro.

Antwerpse haven

De Peruaanse politie werkte in het onderzoek samen met de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA). Volgens de speurders is het onderschepte megatransport het werk van een Mexicaans drugskartel. Tijdens huiszoekingen werden een achttal personen opgepakt. De speurders denken dat dezelfde criminele organisatie 25 tot 30 soortgelijke steenkooltransporten heeft uitgevoerd naar Portugal, Spanje en België. De bende beschikte over twee eigen mijnbouwbedrijven die de steenkooltransporten hadden opgezet.

De Antwerpse haven is een belangrijke overslaghaven voor steenkool. De meeste steenkool wordt ingevoerd via Antwerp Bulk Terminal van Sea Invest, maar de Mexicaanse maffia werkte via een ander transportsysteem. De meeste steenkool komt in bulk de haven binnen, in ladingen van vele tienduizenden ton.

“Deze steenkolen werden in containers verscheept, wat erg ongebruikelijk is”, zo klinkt het. “Drugsorganisaties moeten wel op die manier werken omdat containers makkelijk identificeerbaar zijn. Om dezelfde redenen vindt men vooral drugs in containers met bananen en zelden in de schepen die bulkladingen bananen vervoeren.”

Scarface

Toeval of niet, maar donderdag werd in Malaga een van de grootste cocaïnesmokkelaars van Europa doodgeschoten. Het zou gaan om Samir B., een Amsterdammer van Marokkaanse origine, die Scarface wordt genoemd. Samir B. wordt beschouwd als hét grote brein achter de acht ton cocaïne die in de zaak van de Antwerpse douanier Tim D. werd onderschept.

Samir B. werd ook beschouwd als de opdrachtgever van de schietpartij bij de Nederlandse drugshandelaar John Gubbels in 2010 in Breda. Bij die schietpartij kwam de twaalfjarige Danny Gubbels, het zoontje van de drugshandelaar, om het leven. drugshandelaar, om het leven.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER