© DVD

Volledige afbraak Sint-Lutgardisschool afgewend

Het volledig verdwijnen van de gevel van de Sint-Lutgardisschool aan de Mechelsesteenweg behoort niet meer tot de mogelijkheden. Zo besliste een behoorlijk geladen raadszitting dinsdagavond, terwijl ondertussen tal van online-protesten de kop opsteken.

Seppe Slaets

“Wat een bochtenwerk van dit college dat duidelijk lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis”, wist Mark Schampaert van VB. Collega Tom Van Grieken stelde prompt een onlinecampagne voor. “Via red-sint-lutgardis.be kunnen mensen per mail rechtstreeks aan onze burgemeester laten weten dat de gevel niet mag afgebroken worden.” Ook Mortsel Anders en Open Vld schaarden zich achter het red-de-gevel-kamp. Ingrid Pira diende ter ondersteuning van het betoog van Groen tevergeefs een amendement in om Sint-Lutgardis te laten erkennen als beschermd oorlogsmonument.

Het uitvoerige protest zorgde er anderzijds wel voor dat het team van burgemeester Erik Broeckx (N-VA) zelf met een aanpassing van het besluit kwam aanzetten. Een en ander werd zo meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. “We eisen van de kandidaat-ontwerpers dat ze expliciet rekening houden met de herdenkingswaarde van de voorgevel en deze plek uitwerken als een geheugenplek die verwijst naar de tragische gebeurtenissen uit WOII. Concreet betekent dit dus allerminst dat alles moet afgebroken worden.” Aan alle projectonwikkelaars weldra om binnen de selectiecriteria van het project Stadsterras Oude God zich te buigen over het zeer netelige en emotioneel geladen dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER