‘Harder optreden tegen mensen die boetes niet betalen’

© BELGA

Een hallucinant bedrag van tientallen miljoenen euro’s per jaar aan onbetaalde boetes. Dat is onaanvaardbaar, en het gerecht moet daar harder tegen optreden. Dat zei de procureur-generaal van Oost- en West-Vlaanderen in haar toespraak voor het nieuwe gerechtelijke jaar.

wver

De nieuwe wetten die sinds anderhalf jaar de invordering van de vermogensstraffen in strafzaken moeten verbeteren, zijn 'geen toverstokjes waardoor plotseling miljoenen aan niet-betaalde geldboeten, verbeurdverklaringen en gerechtskosten kunnen tevoorschijn getoverd worden', aldus de Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn.

Sinds april vorig jaar zijn de twee wetten van krachten die geleid hebben tot het nieuwe hoofdstuk strafrechtelijk uitvoeringsonderzoek (SUO) in het wetboek van strafvordering. Beide wetten beogen 'de verbetering van de invordering van de vermogensstraffen (boetes en verbeurdverklaringen) en de gerechtskosten in strafzaken' door de invoering van het bijzonder vermogensonderzoek.

'Een geloofwaardig strafbeleid staat of valt immers met de correcte tenuitvoerlegging van de opgelegde straffen. Dit is niet alleen zo voor de vrijheidsstraffen, maar ook voor de opgelegde geldboetes, de gerechtskosten en verbeurdverklaringen', zei Harrewyn.

Ontluisterend

In Oost- en West-Vlaanderen werden tot en met 30 juni 2015 slechts 33 SUO’s opgestart. 'Dit kan weinig lijken, maar men moet er zich van bewust zijn dat aan de opstart van een SUO enige administratieve voorbereiding voorafgaat', stelt het parket-generaal, dat wel een aantal 'merkwaardige' en 'ontluisterende' vaststellingen meegaf.

'In een zeer substantieel deel van de vonnissen werd op het ogenblik van onze bevraging begin 2015 geen enkele betalingsuitnodiging door de ontvangers verstuurd aan de veroordeelden. Soms werden foutieve en te lage op te eisen bedragen ingevoerd, of werd vergeten de op te leggen geldboete te vermenigvuldigen met het aantal werknemers. Of werd een uitstel van de veroordeling voor het geheel ingevoerd, terwijl dit voor slechts twee derde het geval was.'

‘Geen toverstokjes’

'Het staat vast dat de overheid jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan geldelijke veroordelingen misloopt, hetgeen in deze barre budgettaire tijden onaanvaardbaar is als we zien hoe binnen de federale overheid in het algemeen en voor de begroting Justitie in het bijzonder op elke euro beknibbeld wordt', stelde de procureur-generaal.

Ze wijst er wel op dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. 'De toekomst zal uitwijzen of de doelstelling van de wetgever, met name de verbetering van de invordering van de vermogensstraffen, door de nieuw aangereikte wapens kan worden gehaald of zelfs benaderd.'

'Het openbaar ministerie is er zich terdege van bewust dat de SUO-artikelen geen toverstokjes zijn waardoor plotseling miljoenen aan niet-betaalde geldboeten, verbeurdverklaringen en gerechtskosten kunnen worden tevoorschijn getoverd. Er zal door de politiediensten en het openbaar ministerie hard en inventief moeten worden gewerkt om vaak uitstekend verborgen illegaal opgebouwde vermogens aan het licht te brengen. Vergeten we niet dat het niét de kleine criminelen zijn die in de mogelijkheid zijn zich vakkundig te laten bijstaan bij het opzetten van allerlei constructies en wegmoffeltechnieken', waarschuwt Harrewyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen