Stakers bij Holcim zullen maandag weer aan de slag gaan

Het stakende personeel bij de betoncentrale Holcim in Merksem zal maandag normaal gezien weer aan de slag gaan. Vanochtend was er een spontane staking uitgebroken. Met de actie wilden de werknemers protesteren tegen oneerlijke concurrentie. Ook in andere centrales van Holcim in België waren er acties. Volgens vakbond ABVV wordt er eind augustus gepraat met de directie over hoe de inzet van bepaalde chauffeurs kan worden gecontroleerd.

Holcim levert stortklaar beton aan de bouwwerven en heeft zo'n 300 werknemers in dienst. De arbeiders in Merksem legden het werk neer nadat ze hadden vastgesteld dat de directie gebruikmaakte van chauffeurs uit Nederland.

"Het gaat om interim-werknemers die geen enkele opleiding hebben als betonmixerchauffeur (voor de Belgische arbeiders verplicht), werken met dagcontracten aan dumpingprijzen, rij- en rusttijden overtreden en op geen enkele manier in orde zijn met de veiligheid", zegt het ABVV.

Volgens de vakbond werd dit probleem in het verleden regelmatig aangekaart, maar blijkbaar zonder succes. De arbeiders moesten deze week vaststellen dat opnieuw zulke onderaannemers werden tewerkgesteld. "De spontane staking van vanmorgen is daar het resultaat van", liet de vakbond vanochtend weten.

Intussen heeft de vakbond samengezeten met de directie. "We hebben afgesproken om eind augustus opnieuw samen te zitten. Daar gaan we kijken hoe personen die normaal gezien niet tewerkgesteld kunnen worden door controlesystemen, toch door de mazen van het net geglipt zijn, en wat er aan gedaan kan worden om die controle te verbeteren", zegt vakbondsman Jeroen Boone. Volgens Boone zijn er eerder al afspraken gemaakt, maar worden die mogelijk niet goed uitgevoerd. "Als ik op een paar minuten kan zien dat de werksituatie van dat personeel niet klopt, hoe kan het dan dat de directie van deze multinational dat niet ziet?"

Meest gelezen