Toekomst grootste skatepark van het land hangt aan zijden draadje

© rdb

© rdb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De toekomst van het grootste skatepark van ons land, Planet Park, ziet er niet zo goed uit. De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij wil de skaters uit het pand. De stabiliteit van het gebouw zou bedreigd zijn. Nonsens volgens de skaters.

Robin De Becker

Het zouden wel eens de laatste dagen kunnen zijn van de skaters in de grootse loods op de site Klein Eiland. De site werd in februari opgekocht door de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), die er 397 publieke woningen, twee scholen en 14.600 vierkante meter aan economische activiteiten wil ontwikkelen.

De vzw Skate Planet had echter een overeenkomst met de vorige eigenaar om de leegstaande loods te gebruiken om er een immens skateparadijs uit te bouwen. Maar die overeenkomst werd opgeschort toen de BGHM het terrein aankocht.

Studie

Om na te gaan of de vzw in het pand kon blijven, in afwachting van de werkzaamheden (die zouden pas over twee jaar van start gaan, nvdr.) besloot de BGHM een stabiliteitsstudie uit te voeren. “Daaruit bleek dat er ernstige problemen zijn in de gebouwen waar het skatepark gevestigd is”, laat de maatschappij weten. “Behalve het instortingsgevaar bestaan er nog andere veiligheidsrisico's, zoals waterlekken naast elektriciteitskabels en de mogelijke aanwezigheid van asbest. De veiligheid van bezoekers kan er niet worden gegarandeerd.”

De BGHM vroeg de vzw om uit te kijken naar een ander pand, maar de skaters willen voorlopig niet wijken. Daarom ging de BGHM bij de gemeente een vonnis tot afbraak aanvragen. De huisvestingsmaatschappij kreeg dat, maar de vzw Planet Park ging eind juli in beroep tegen de beslissing. Een beroep dat door de Raad van State werd verworpen. Maar dan nog wilde de vzw van geen wijken weten en laat ze de activiteiten gewoon doorgaan. Het vredegerecht van Anderlecht werd ingeschakeld en zal eerstdaags de knoop doorhakken.

Tegenexpertise

Voor Anthony Aymard, voorzitter van Planet Park, is er helemaal geen probleem met het pand. “De stabiliteitsproblemen die worden aangehaald, hebben betrekking tot een deel van het pand dat we niet eens gebruiken. We hebben voor de derde keer een tegenexpertise laten uitvoeren die ons gelijk geeft. We gaan die documenten zo snel mogelijk overmaken aan de vrederechter. We zijn ook met een petitie gestart in de hoop dat we toch nog even mogen blijven terwijl we uitkijken naar een ander onderkomen. We zijn zeker niet tegen een verhuizing, maar niet op deze manier met een ongeldige reden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen