© Joris Herregods

De knip: alles op schema, tunnel krijgt stilaan vorm

De komende weken, voor de start van het schooljaar, wordt er door Noorderlijn nog eens goed herinnerd aan het bestaan van de knip. Aan de omleggingen wordt ter plaatse niets aangepast. En ook belangrijk: alles verloopt voorlopig zoals gepland.

Sam Reyntjens

Liefst honderdvijftig bouwvakkers ontfermen zich dagelijks over het deel Leien van de Noorderlijn. Dagelijks mag je letterlijk nemen, want ook in het weekend is het een bedrijvigheid vanjewelste in de omgeving van het toekomstige Operaplein. Volgens Cheryl Horemans, woordvoerster van de Noorderlijn, liggen de werken perfect op schema.

Tramlijn en tunnel

“Op dit moment zijn we bezig met de aanleg van de tramlijn tot aan de Tunnelplaats”, zegt ­Horemans. Ondertussen wordt ook de ingang van de tunnel die het autoverkeer onder het Opera­plein moet leiden, zichtbaar. “De aanzet van de tunnel is er, en de wanden worden nu geplaatst”, legt Horemans uit.

De put aan het Operaplein is op dit moment ook op zijn diepst – ongeveer zes à zeven meter in de grond – en zou eerstdaags afgewerkt worden. “Volgende week worden de dakbalken geleverd”, aldus nog Horemans. “Die balken worden op de put gelegd en vormen zowel de basis voor het Operaplein als het dak van de ondergrondse parkeergarage. De hele werf willen we graag in het voorjaar van 2019 klaar hebben. Het bovengrondse Operaplein zou volgende zomer al afgewerkt moeten zijn.”

Herinneren aan knip

Binnen twee weken, bij de start van het nieuwe schooljaar, wordt de verkeerssituatie rond de befaamde knip vermoedelijk pas echt op de proef gesteld. “Er zullen meer scholen open zijn. Tijdens de start van de knip in juni, waren de examens al bezig”, licht Horemans toe. “Daarom zijn we nog enkele acties aan het plannen. Tegen begin september willen we iedereen nog eens goed aan het bestaan van de knip herinneren.”

Aan de verkeerssituatie en de voorziene omleidingen is sinds juni niets meer gewijzigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER