Verbod

Als het van de administratie van het Vlaamse onderwijs afhangt, wordt een dikke streep getrokken door politieke debatten op school. Of die nu binnen of buiten de schooluren gepland staan, of er nu veel of weinig partijen aan deelnemen, of ze bedoeld zijn voor een publiek van leerlingen of niet: het maakt allemaal niet uit. Volgens het ­departement is tijdens de sperperiode het risico op ­politieke propaganda te groot. Weg ermee dus. En wie het toch doet, kan gesanctioneerd worden, al zal dat enkel ­gebeuren als er een klacht komt.

Fabian Lefevere

Het blijft, zacht uitgedrukt, een merkwaardige beslissing. Het gaat hier niet over meetings voor een of andere partij, niet over affiches voor deze of gene kandidaat. Het gaat hier niét over politieke propaganda, maar om tegensprekelijke debatten, met deelnemers van verschillende partijen, die de leerlingen in staat stellen om zich een beeld te vormen van de opinies van de politieke partijen die uiteindelijk de maatschappij besturen waarin die leerlingen opgroeien.

Je zou net verwachten dat de scholen zo actief mogelijk politieke debatten kunnen organiseren. Het zou van gezond verstand getuigen als onderwijsminister Smet, die de eindverantwoordelijkheid draagt, niet meestapt in het debat­verbod dat zijn administratie heeft ­afgekondigd.

Die beslissing is alweer een illustratie van een hardnekkige bureaucratische reflex bij de overheid. Het is trouwens niet het enige voorbeeld van wereldvreemdheid de voorbije dagen. In Brussel meende minister Grouwels dat ze Uber, een app om een taxi te bestellen, moest ­tegenhouden. En in Vlaanderen wil de regering strenge ­regeltjes voor wie op het internet een kamertje te koop aanbiedt, wat slaat op apps of sites als AirBnB. Tegenover jongeren is dat een asociale maatregel: voor hen zijn zulke sites vaak de enige manier om op een goedkope manier te reizen, een andere manier om de maatschappij waarin ze opgroeien beter te leren kennen.

Misschien is het een goed teken dat daar binnen de Vlaamse regering over gebakkeleid wordt. Ingrid Lieten ging erover in de clinch met Geert Bourgeois, de bevoegde minister. Maar dat kan ook gewoon een geval van electorale nervositeit zijn. Toch zou het goed zijn als de over­dreven regelgeving in Vlaanderen een ­thema in deze ­campagne wordt. Met een stuk minder regels zou ­deze ­samenleving wellicht wat vlotter gaan draaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen