"Centraal-Afrikaanse Republiek op rand van genocide"

Volgens de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu bevindt de Centraal-Afrikaanse Republiek zich op de rand van een genocide. Hij roept de bevolking van het crisisland op om opnieuw samen te leren leven.

"Het land bevindt zich op de rand van genocide, sommigen zullen zelfs zeggen dat die al begonnen is", aldus Tutu. "Tijdens de afgelopen dertien maanden zijn de schijnbaar onophoudelijke gevechten voor de politieke macht en de voorraden uitgemond in anarchie, haat en etnische zuivering."

"De inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek bezitten de sleutel voor een duurzame vrede. Zij moeten opnieuw samen leren leven", beklemtoont de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. De aankondiging van de Verenigde Naties om een vredesmacht in te zetten, is een "enorme opluchting" want dat zal de Afrikaanse Unie en Frankrijk helpen "de gebroken systemen te herstellen, zoals het behoud van de orde en justitie".

Tutu sluit zich aan bij de oproep van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon tot tolerantie en wederzijds respect. "Wanneer we vergeven, bevrijden we ons en zaaien we het zaad voor een nieuwe start", zegt Tutu.

Sinds de Seleka-coalitie van Michel Djotodia in december 2012 in opstand kwam tegen de regering en in maart 2013 president Francois Bozize van de macht verdreef, is de Centraal-Afrikaanse Republiek ten prooi gevallen aan een diepe crisis. Het geweld tussen moslims en christenen heeft al tal van slachtoffers geƫist en intussen heeft volgens EU-schattingen zo goed als de totale bevolking van 4,6 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp.

Meest gelezen