Vier verdachten in zaak Syrië-ronselaars blijven aangehouden

Vier aangehouden uit de zaak van de Syrië-ronselaars blijven in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Dezelfde raadkamer heeft een derde dossier, waarin negen verdachten aangehouden, uitgesteld naar 9 mei. Dat meldt het federaal parket.

De dertien werden allemaal in de loop van de week van 21 tot 28 februari opgepakt. Speurders van de federale gerechtelijke politie  vielen toen binnen op 55 adressen over heel België en pakten 74 mensen op voor verhoor. 25 van hen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechters, die er uiteindelijk 13 aanhielden. Twee minderjarigen werden ook door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten tussen 2012 en begin 2014 jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog, of jongeren hulp geboden hebben om naar Syrië te vertrekken. Midden maart bevestigde de raadkamer al de aanhouding van de dertien verdachten. Vandaag gebeurde dat opnieuw voor vier van hen.

Het grootste dossier, waarin 9 verdachten in de cel zitten, werd uitgesteld naar 9 mei. In dat dossier zouden twee Brusselse broers de spilfiguren zijn. Zij zouden onder meer jongeren die naar Syrië wilden vertrekken met de wagen naar Düsseldorf gebracht hebben, waar ze het vliegtuig konden nemen naar Turkije. De twee zouden ook logistieke en financiële steun geleverd hebben.

Ook hun schoonbroer die een islamitische boekhandel uitbaat, zou een belangrijke rol gespeeld hebben. Hij gaf de jongeren fysieke training tijdens het weekend aan de Belgische kust. Hij werd ook opgepakt en dan vrijgelaten onder voorwaarden.

Meest gelezen