Dumoulin ontkent verhaal over plaspauze: “Ik maakte een beginnersfout”

© Photo News

De Spanjaard Mikel Landa heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Tom Dumoulin moest op de slotklim naar Piancavallo zijn concurrenten laten gaan waardoor Nairo Quintana hem het roze ontfutselde, zonder één meter op kop te rijden of aan te vallen. De Colombiaan heeft nu 38 seconden voorsprong op de Nederlander.

vml

Al vroeg in de rit moest Dumoulin in de achtervolging, toen Movistar en Bahrain-Merida en hun kopmannen Quintana en Nibali op ruim 125 km van de aankomst het gaspedaal indrukten. De Nederlander miste, net als zijn landgenoten Kruijswijk en Mollema en Yates, de aansluiting en zou pas na een dolle achtervolging vlak voor de tweede klim zijn plaats voorin weer kunnen innemen.

Dumoulin zakte er nadien in de finale echter helemaal door en zou pas 22e worden, op meer dan een minuut van zijn concurrenten Quintana en Nibali. De Colombiaan pakt zo de roze leiderstrui over en Dumoulin wordt tweede op 38 seconden.

Maar de Nederlander berustte in de nederlaag en ontkende het gerucht dat zijn concurrenten hem vroeg in koers hadden aangevallen tijdens een plaspauze. Hij legde de fout bij zichzelf.

“Ik had gewoon slechte benen van bij de start”, was de nederlander eerlijk. “Ik maakte dan ook een beginnersfout door te ver achteraan te zitten. Toen het peloton dan in tweeën splitste, zat ik in het tweede deel. En ik had dus al slechte benen. Het was pas halfweg koers maar ik zat toen al tegen mijn maximum aan om terug te komen. Dat was onnodig.”

Die inspanningen zou Dumoulin op de slotklim moeten bekopen. “Op de slotklim heb ik mijn verlies proberen te beperken. Gelukkig had ik vandaag een sterke ploeg: zij hebben mij gered want anders was het nog veel erger geweest. Tja, ik had vandaag slechte benen, hopelijk ben ik beter morgen.”

Toch wilde Dumoulin zijn tijdsverlies niet volledig wijten aan zijn beginnersfout in het begin van de koers: “Nee, want onder meer Mollema zat ook in het tweede deel maar die was wel goed op de slotklim, met goede benen had ik wellicht er ook kunnen bij blijven.”

Quintana: “Een minuut nodig”

Quintana wordt dus de nieuwe leider in de Giro, met 38 seconden voorsprong op Dumoulin die op de slotdag in de tijdrit ongetwijfeld nog tijd zal goedmaken. Dat beseft de Colombiaan ook.

“Hoeveel voorsprong ik nodig heb op Dumoulin voor de tijdrit? Meer dan een minuut, denk ik. Het is ingewikkeld maar ik belkijk het dag per dag. Morgen wordt opnieuw een zware dag maar de tijdrit wordt erg belangrijk, dan zullen we spelen voor winst ”, aldus Quintana, die ook bevestigde dat de vroege aanval op Dumoulin geen toeval was: “We hadden met Bahrain gesproken en we hadden al het plan om door te trekken in de afdaling. Dankzij mijn team slaagde ik erin om het roze te pakken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen