"Dat ze het eens hebben over wat goed gaat in Italië"

Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi, heeft woedend gereageerd op een documentaire die focust op de banden tussen de gewezen Italiaanse premier en de maffia. "Belluscone: una storia siciliana" is afgelopen weekend vertoond op het Filmfestival van Venetië. "Dat ze het eens hebben over wat goed gaat in Italië", zei een senator van de partij, die vindt dat de film verboden moet worden.

In "Belluscone: una storia siciliana", vertoond in een nevensectie in Venetië, komen straatzangers uit Palermo en maffia-bazen aan het woord. Net als Marcello Dell'Utri, een nauwe medewerker van Berlusconi, die tot een celstraf is veroordeeld wegens banden met de Cosa Nostra.

Lucio Malan (foto), senator voor Forza Italia, vindt dat de film verboden moet worden. Hij is beledigend "voor Berlusconi, voor Italië en voor de miljoenen mensen die voor hem hebben gestemd". De senator gaf de filmmakers nog de goede raad, zich meer te richten op "positieve onderwerpen" en niet altijd op de maffia en de maffiosi in te zoomen. "Ze zouden het ook eens kunnen hebben over wat goed is in Italië", zei Malan.

Ook Lara Comi, afgevaardigde in het Europees Parlement, vond het tijd om de filmwereld nieuwe thema's bij te brengen. "Maak eens een film over hoe een job te vinden of over hoe je de werkloosheid vermindert of de bureaucratie".

Regisseur Franco Maresco werkte drie jaar aan het "Belluscone"-project. Na een resem tegenslagen verzeilde hij in een depressie en gaf hij het project op. De film werd alsnog afgewerkt door Maresco's vriend Tatti Sanguineti, een filmcriticus.

Morgen krijgt Venetië opnieuw een politiek gevoelige Italiaanse documentaire te zien. "La Trattativa" gaat over het gerechtelijk onderzoek naar een mogelijk geheime deal in de jaren 90 tussen de Italiaanse staat en de maffia.

Meest gelezen