IS onthoofdt tweede Amerikaanse journalist

Islamitische Staat heeft een video gepubliceerd waarin te zien is hoe de Amerikaanse journalist Steven Sotloff onthoofd wordt. Het Witte Huis heeft de authenticiteit van de video nog niet kunnen bevestigen. Twee weken geleden werd een andere Amerikaanse journalist, James Foley, al onthoofd door IS. Toen werd aangekondigd dat Sotloff de volgende zou zijn.
AP2014

Sotloff, een freelance journalist, werd in augustus vorig jaar ontvoerd in Syrië. Vorige week smeekte zijn moeder in een videoboodschap nog om zijn vrijlating.

Volgens CNN heeft de video de titel "Tweede boodschap aan Amerika" en zegt Sotloff dat hij "de prijs betaalt" voor de interventies door de VS. Vervolgens dreigt een gemaskerde man ermee ook een Britse man, David Haines, te zullen doden. Hij waarschuwde regeringen ervoor geen "kwaadaardige alliantie met de Verenigde Staten aan te gaan tegen de Islamatische Staat".

Zowel de Britse premier David Cameron als het Witte Huis hebben al "onthutst" gereageerd en de video als "verachtelijk" bestempeld.

Op 19 augustus verspreidde IS een video waarin te zien was hoe de ontvoerde fotojournalist James Foley onthoofd werd. Volgens IS was dat een wraakactie voor de Amerikaanse bombardementen in Irak. De onthoofding van Foley leidde wereldwijd tot heel wat commotie en verontwaardiging.

Meest gelezen