'Vlaamse overheid wordt andere overheid'

© belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement zijn regeerverklaring afgelegd. Hij benadrukte dat de overheid slanker wordt en minder regels wil opleggen.

Lies Lecomte

Drie kernwoorden schoof de nieuwe minister-president naar voor: vertrouwen, verbinden en vooruitgang.

'De Vlaamse overheid zal nog wel doelstellingen formuleren, maar zal de vrijheid geven om zelf uit te werken hoe die doelstellingen bereikt worden', zei Bourgeois. 'We gaan voor regelluwte en administratieve vereenvoudiging.'

Dat betekent dat elke Vlaming zijn verantwoordelijkheid zal moeten opnemen, kondigt Bourgois aan. De nieuwe regering wil meer mensen aan het werk. Ze wil investeren in het aanbod Nederlands als tweede taal. 'Want Nederlands is de belangrijkste toegangspoort.' In het onderwijs wil Vlaanderen investeren in schoolgebouwen, en de waardering van de leerkracht verhogen. 'We willen de mechanismen die armoede uitlokken wegwerken, en de zelfredzaamheid verhogen.'

Vanaf 2015 wil de nieuwe regering een begroting in evenwicht, ook al kijkt ze aan tegen een tekort van 1,4 miljard euro. 'Dat willen we bereiken zonder nieuwe belastingen, wel met besparingen en nieuwe inkomsten.' Er wordt bespaard op de overheid, die slanker en efficiënter moet; op steun aan derden; en op publieke diensten zoals het openbaar vervoer. Die zullen hogere tarieven mogen aanrekenen. 'Eerlijk: je kan niet zo zwaar besparen zonder inspanningen', geeft Bourgeois toe. 'Maar we snoeien om te groeien.'

Daarnaast wil de regering geld vrijmaken om te investeren in welzijn en economie. De beide domeinen zouden elk tot een half miljard extra krijgen.

Regering-Bourgeois zweert trouw aan de koning

Vanmorgen legde de negenkoppige Vlaamse regering de eed af voor het Vlaams Parlement. Als eerste sprak minister-president Geert Bourgeois de woorden 'Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet, en aan de wetten van het Belgische volk' uit. Gevolgd door de viceminister-presidenten Hilde Crevits, Annemie Turtelboom en Liesbeth Homans, en ministers Ben Weyts, Jo Vandeurzen, Philippe Muyters, Joke Schauvlieghe. Als laatste sprak Sven Gatz, de verrassing van Open VLD, zijn trouw aan de grondwet uit.

Met de woorden 'De Vlaamse regering is aldus samengesteld' rondde Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans de eedaflegging af.

Na de eedaflegging sprak parlementsvoorzitter Jan Peumans de nieuwe regering nog toe. Hij riep de ministers op om het parlement te respecteren en zijn rol te laten spelen. 'Het parlement is geen applausmachine. Het parlement zal zijn rol opnemen die zich toekomt: controleur van de uitvoerende macht.'

Eerste Vlaams-nationalistische regeringsleider

De ministers begonnen daarna aan hun allereerste ministerraad, waarin ze Geert Bourgeois aanduidden als minister-president. "We verwachten geen grote moeilijkheden", grapte Ben Weyts voor aanvang.

Daarop trok Bourgeois naar de koning om daar de eed af te leggen. Ook ontslagnemend premier Elio Di Rupo was daarbij aanwezig. Het was meteen de eerste keer dat een Belgisch staatshoofd een Vlaams-nationalistische regeringsleider over de vloer kreeg.

Morgen volgt een plenair debat over de regeringsverklaring. Maandag moet het Vlaams parlement de regering het vertrouwen geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen