Goed nieuws voor Belgisch-Australische koalaredder

© AFP

De Belgisch-Australische milieuactivist Jonathan Moylan is door het Australische Hooggerechtshof veroordeeld tot 20 maanden cel voor schriftvervalsing, maar omdat hij schuldig had gepleit en vanwege zijn goed gedrag, moet Moylan die theoretische straf niet in de praktijk uitzitten.

sdv

De rechter besliste dat Moylan op staande voet vrijuit mocht gaan na betaling van een boete van duizend Australische dollar, wat neerkomt op zo’n 700 euro. Als hij daarentegen binnen de eerstkomende twee jaar betrapt wordt op een wetsovertreding, moet hij de straf alsnog uitzitten, zo meldde de Australische pers vrijdag.

De jongeman komt er dus goedkoop vanaf. Hij riskeerde tien jaar cel en een boete van 500.000 euro.

In januari 2013 had de milieuactivist Jonathan Moylan een vals persbericht de wereld ingestuurd. Hij gebruikte daarvoor ook het logo van een grote Australische bank, de ANZ. In het bericht schreef de groene militant dat de bank 1,2 miljard Australische dollar terugtrok die ze in een steenkoolmijn wilde investeren.

Het bericht werd zonder dubbelcheck overgenomen door financiële journalisten. De berichtgeving zorgde ervoor dat de beurskoers van de mijnexploitant Whitehaven Coal op enkele ogenblikken 9 procent van zijn waarde verloor. Moylan verstuurde het valse persbericht omdat de open mijn van Whitehaven Coal, op zo’n 500 kilometer van Sydney, het Leard States-woud bedreigde, de habitat van heel veel koala’s of buidelbeertjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen