© Photo News

Supporters dienen klacht in tegen financiële fair play

Jean-Louis Dupont, de advocaat die achttien jaar geleden internationale faam verwierf met het Bosman-arrest, blijft ten strijde trekken tegen de financiële spelregels van de Europese voetbalfederatie UEFA. Deze keer verdedigt de 48-jarige Luikenaar samen met zijn collega Martin Hissel de belangen van een groep supporters uit België, Frankrijk en Engeland. Dat maakte Jean-Louis Dupont vrijdag bekend.

Zij leggen klacht neer bij de Europese Commissie omdat de ‘financial fair play’ (FFP) volgens hen indruist tegen enkele fundamentele vrijheden in de Europese Unie, waaronder het vrijemarktprincipe. De voetbalclubs moeten immers een evenwichtige begroting kunnen voorleggen. Bovendien zou volgens Dupont de financiële fair play zorgen voor een ‘oligoleague’, waarin de huidige ‘grote’ clubs van hun status verzekerd blijven en de ‘kleine’ clubs veroordeeld zijn tot een rol in de achtergrond. Ook vreest hij dat op termijn de kosten voor de supporters zullen toenemen, omdat de clubeigenaars minder mogen investeren.

Tegelijkertijd sluiten de supporters zich aan bij de procedure die spelersmakelaar Daniel Striani bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel opgestart is. Bij de Brusselse rechter wil Striani aanvechten dat de nieuwe UEFA-regels indruisen tegen het recht op mededinging, maar ook tegen het vrije verkeer van werknemers (spelers), dienstverlening (makelaars) en kapitaal (eigenaars). Het aantal transfers en de transfersommen zouden volgens Dupont dalen, wat een verlies van inkomsten voor de spelersmakelaars zou betekenen.

Ook bij de Europese Commissie werd er een klacht ingediend, maar die werd eind mei reeds verworpen. De Commissie oordeelde dat Striani geen belanghebbende partij is. De FFP, waarmee de UEFA een financieel evenwicht tussen de clubs wil bereiken, legt makelaars immers geen enkele verplichting op. Wat het effect van de FFP voor makelaars kan zijn, is volgens de Commissie niet duidelijk. De clubs, die volgens de Europese Commissie wel belanghebbende partij zijn, blijken dan weer - op een uitzondering na - geen problemen te hebben met de nieuwe regelgeving.

Striani en Dupont vragen ook aan de Brusselse rechter om het dossier opnieuw voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te laten voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal