Joodse musea sluiten uit schrik voor terreuraanval

De joodse musea in Noorwegen zijn vrijdag dicht gebleven vanwege de 'mogelijke terreuraanval door Syriëgangers' waarvoor de overheid donderdag gewaarschuwd had.

sdv

In navolging van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei, vreest nu ook de joodse gemeenschap in Noorwegen het slachtoffer te kunnen worden van een aanslag van een teruggekeerde Syriëstrijder. Uit voorzorg hebben de joodse musea in het land vrijdag beslist hun deuren te sluiten.

'We zijn gesloten tot zondag', verklaarde Vidar Paulsen van het Joods Museum in Oslo. 'Het is een voorzorgsmaatregel die we nemen in het licht van de schietpartij in Brussel.' Volgens het Noorse nieuwsagentschap NTB blijft ook het Joods Museum in Trondheim 'tot nader order' dicht, op aanraden van de politie.

Donderdag had het Noorse ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd voor een mogelijke terreuraanval. De Binnenlandse Inlichtingendienst (PST) 'heeft onlangs informatie gekregen waaruit blijkt dat een groep die banden heeft met extremistische islamisten in Syrië de intentie kan hebben om een terroristische daad te plegen in Noorwegen', zo werd toen meegedeeld. Een concreet tijdstip of doelwit voor de aanslag zou er niet zijn.

Bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei, kwamen vier mensen om. De Frans-Algerijnse verdachte, Mehdi Nemmouche, zou volgens de Franse autoriteiten ongeveer een jaar met jihadisten in Syrië hebben meegevochten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER