De Vries: "Schrijven is voor mij een eindeloze vrijheid"

"Toen mijn eerste boek verscheen, dacht ik dat ik een lang traject had ingezet. De Gouden Boekenuil is dan ook een driedubbele bekroning." Dat heeft de Nederlandse auteur Joost de Vries gezegd in "De ochtend" op Radio 1 één dag nadat hij de prestigieuze boekenprijs heeft gewonnen voor zijn tweede roman "De republiek".

Gisteravond werd de Vries in de KVS in Brussel door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Boekenuil voor zijn roman "De republiek", een verhaal over twee studenten die allebei strijden om het intellectuele nalatenschap van een overleden professor in de Hitlerstudies.

"Het boek gaat over rouw, maar ook over paniek, vriendschap en afscheid nemen", zei de Vries in "De ochtend". "Uiteindelijk moet het hoofdpersonage berusting vinden in het feit dat zijn mentor is overleden."

"Toen mijn eerste boek "Clausewitz" verscheen en de eerste positieve reacties kwamen, dacht ik dat ik een lang traject had ingezet. Deze Gouden Boekenuil is dan ook een driedubbele bekroning."

"Ik weet niet meer wat de jury precies vertelde toen het kwartje viel en het me begon te dagen dat ik de winnaar was. Toen ging bij mij het licht uit."

"Dagen dat ik schrijf zijn de mooiste van het jaar"

"Ik leef nu en ik vind het belangrijk dat literatuur zich nu afspeelt en zich in het leven van nu engageert", ging hij verder over zijn visie op literatuur. "Het moet zich niet altijd in een museum afspelen."

"Krantenkoppen boven interviews met schrijvers klinken vaak als "schrijven is waanzin" of "schrijven is lijden". Voor mij is het juist een eindeloze vrijheid. De dagen dat ik schrijf zijn de mooiste van het jaar."

De Gouden Boekenuil levert de Vries naast een beeldje een geldprijs van 25.000 euro op. "Hiermee koop ik tijd om me op het schrijven te storten. Mijn nieuwe boek zit al in mijn hoofd. Ik begin het stilaan te schetsen."

Meest gelezen