Luister naar

Ook Achmea voorspelt duurdere zorgpolis

Nieuws
Een stijging van de zorgpremie volgend jaar lijkt onvermijdelijk. Dat valt op te maken uit de toelichting van Willem van Duin, topman van grootste verzekeraar Achmea, donderdag op de halfjaarcijfers.
Jochem van Staalduine redactie vk
vrijdag 18 augustus 2017 om 03:00

Amsterdam

‘De afgelopen jaren hebben verzekeraars de premiestijging beperkt gehouden door de inzet van reserves. Dit is uiteraard geen houdbare situatie.’ Een percentage van de stijging noemde Van Duin niet. Eerder dit jaar voorzag de topman dat de premies de komende jaren zullen stijgen met gemiddeld 20 euro per maand.

Van Duin is de derde bestuurder op rij die de premiebetalers voorbereidt op hogere kosten. Begin augustus waarschuwde directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW dat de premie voor 2018 met 2,50 euro per persoon per maand omhoog gaat vanwege tegenvallers, nog los van de reguliere premieverhoging. Ook Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, schatte eerder dit jaar dat de zorgpremie met 7 à 8 procent zal stijgen. Dat komt uit op een bedrag van 10 tot 13 euro extra per maand.

Zorgverzekeraars lijden de laatste jaren verlies, omdat ze mede door maatschappelijke en politieke druk interen op hun reserves. Met het geld uit de reserves beperken ze de stijging van de zorgpremies. Doordat de kosten van de zorg wel stijgen, beginnen de buffers klein te worden.

Overigens zei minister Schippers van Volksgezondheid eerder dat de verzekeraars nog best wat meer uit hun reserves kunnen putten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.