3,4 euro per uur loon voor Portugese bouwvakkers in Brussel

Bij een controleactie op een bouwterrein aan het Brusselse Noordstation heeft de arbeidsinspectie 15 Portugese bouwvakkers aangetroffen die door hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald, meer dan 10 euro onder het Belgische minimumbarema. De Belgische en Portugese inspecties handelen de klacht verder af, blijkt uit een mededeling van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A).

In het kader van een driedaags werkbezoek ontving de arbeidsinspectie "Toezicht op de sociale wetten" vorige week collega's uit Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Litouwen, Spanje en Portugal. De Belgische inspecteurs namen hun collega's mee naar een grootscheepse controle in het kader van het actieplan sociale dumping.

Bij de controle werden op het bouwterrein 9 ondernemingen uit Nederland aangetroffen, naast 11 Belgische werkgevers, 16 zelfstandigen van wie 7 Poolse, en 1 Portugese firma met 15 gedetacheerde werknemers. Er waren een aantal inbreuken zoals het niet melden van het bouwterrein of het ontbreken van detacheringsattesten.

Maar het meest frappante waren toch de lonen van de Portugese bouwvakkers: 3,40 euro per uur, meer dan 10 euro onder het Belgische minimumbarema. De minimumlonen van de Poolse werknemers beantwoordden wel aan de Belgische minimumbarema's.

"De Portugese inspecteur zal samen met een Belgische collega de klacht gezamenlijk en in verder overleg afhandelen en opvolgen", reageert minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). "De berekening van de loontoeslagen om aan het Belgische minimumloon van 14,23 euro te komen gebeurt door de Belgische inspecteur. De betalingsbewijzen worden door de Portugese inspecteur gecontroleerd. Deze laatste ziet er ook op toe dat deze loonbijslag voor alle werknemers correct aan de belastingen en sociale zekerheid worden aangegeven in Portugal", legt adviseur-generaal Philippe Vanden Broeck van de dienst Toezicht op de sociale wetten uit. De werknemers hadden in Portugal ook al een klacht ingediend wegens het niet betalen van het loon.

Meest gelezen