© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verbroederen op de fiets in Nederland

Zo’n 430 kinderen staken gisteren de grens over tijdens de Nationale Jeugdronde. De karavaan kon op heel wat bekijks rekenen. Ook heel wat Belgische fietsertjes namen deel.

Margo Tilborghs

De Nationale Jeugdronde is een van de grootste fietsevenementen voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Er nemen 432 kinderen aan deel, verdeeld over 33 ploegen. Het maakt niet uit op wat voor soort fiets er wordt deelgenomen. “De Nationale Jeugdronde kun je een beetje vergelijken met de Tour de France, maar dan voor kinderen”, zegt de organisatie. “Verspreid over de hele week zijn er ploegentijdritten op parcours, een verkeersdoolhof en wordt er elke dag een rit van ongeveer 50 kilometer gereden. De etappes worden tegen een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur gereden. Iedere ploeg wordt gesponsord door een bedrijf. Een ploeg heeft minimaal vijf en maximaal vijftien deelnemers en minstens één ploegleider. Ze rijden door het prachtige landschap van West-Brabant en Noord-België. In totaal leggen ze zo’n 250 kilometer af.”

Vanuit Nispen staken de fietsers in Essen de grens over en reden ze via Hoek naar Wildert om een rustpauze te nemen in Nieuwmoer. Ook Belgische sponsors waren graag van de partij. Ploeg Brosens Metaalwerken uit Nieuwmoer reed als tiende in de karavaan. Onderweg werd op de rustplaatsen een wedstrijdprogramma afgewerkt en namen de kinderen ook deel aan een ploegentijdrit, een achtervolgingsparcours, een verkeersdoolhof, een veldrit, een behendigheidsrit en een hindernisbaan. Er waren individuele en ploegenklassementen. Door een ingenieus systeem van punten had iedere deelnemer evenveel kans op de eindoverwinning.

Ook de 11-jarige Belgische Robbe Van Hooydonck (op de foto) was weer van de partij. Hij reed mee met het team van Kroevensport, een sport- en bewegingscentrum in Roosendaal dat staat voor verantwoord bewegen. Vorig jaar won de jongen de bolletjestrui.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER