Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

FBI krijgt straks meer mogelijkheden om te hacken

Het logo van de FBI op het J. Edgar Hoover FBI Building in Wahsington.

De FBI is vrijddag een stap dichterbij het uitbreiden van de hackbevoegheden gekomen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft nieuwe regels goedgekeurd waardoor rechters in de Verenigde Staten de bevoegdheid krijgen toestemming te verlenen om computers te hacken van verdachten in een ander rechtsgebied, meldt Engadget.

Nu kan een rechter in New York nog alleen groen licht geven voor het hacken van een computer van een verdachte in New York. Maar door de gewijzigde regels kan diezelfde rechter straks toestemming verlenen aan de FBI om een computer in bijvoorbeeld Florida, Alaska of waar dan ook te hacken. Ook in sommige andere landen zou de FBI aan de slag kunnen.

Geavanceerde technologieën

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft aan dat criminelen nu gemakkelijk de beschikking hebben over geavanceerde technologieën om hun identiteit te verbergen. Op afstand inloggen en toegang verkrijgen is voor politiemensen vaak de enige manier manier om hen te identificeren en op te pakken. Door de wijziging kunnen rechters ook doorzoekingsbevelen in behandeling nemen wanneer het nog onduidelijk is in welk rechtsgebied de verdachte activiteiten zich afspelen.

Richard Salgado van Google, expert op het gebied van onder andere cybercriminaliteit en afluisterpraktijken, gaf eerder wel aan dat de wijziging echter ook ingrijpende gevolgen kan hebben voor de privacy en veiligheidsbelangen van iedereen die internet gebruikt.

Het Amerikaanse Congres heeft overigens tot 1 december om de wijziging tegen te houden of om juist met nog meer veranderingen op de proppen te komen.