Direct naar artikelinhoud
Laundry Day

Laundry Day krijgt totale make-over: "Het wordt geen afkooksel van Tomorrowland"

Bovenaanzicht van een van de podia van Laundry Day.

Op vraag van de organisatie gaat oprichter Luc Carpentier opnieuw achter de knoppen zitten van het Antwerpse dancefestival Laundry Day. Achttien jaar nadat het festival begon als een klein straatfeestje gaat hij samen met programmator Hans -dj Murdock- Machiels terug naar de roots. "Laundry Day 2016 wordt geen afkooksel van Tomorrowland", zegt hij aan Het Laatste Nieuws, "wel een muzikale ontdekkingsreis."

Het dancefestival Laundry Day wil op 3 september een heel nieuwe richting uit: geen vetbetaalde dj's en groot vip-podium meer aan het hoofdpodium. En er wordt ook afscheid genomen van de spektakeldecors. "Niemand kan dat zoals Tomorrowland, dus waarom zouden we hen per se kopiëren?"

Ondanks een gedwongen verhuis naar de Middenvijver op Linkeroever lokte Laundry Day vorig jaar zo'n 56.000 festivalgangers. Toch wil de oprichter van destijds het roer omgooien. "Gewoon omdat het kan", zegt Carpentier. "Het festival is ooit begonnen uit liefde voor de muziek, dat moet opnieuw de toon zetten. Dit jaar geen groot overkoepelend thema, geen show. We gaan weer naar de essentie: verrassende, originele, nieuwe muziek ontdekken en een leuke tijd met je vrienden beleven."

Kleiner wordt het festival evenwel niet. "Dit keer zijn er zelfs 12 in plaats van 8 podia. Maar we gaan meer live acts, een échte technostage, een pure housestage en een drum 'n bass tent zetten", klinkt het.

'We gaan weer naar de essentie: verrassende, originele, nieuwe muziek ontdekken en een leuke tijd met je vrienden beleven'
'Laundry Day'-oprichter Luc Carpentier

'Meer volk dan nu'

Er blijft wel plaats voor commerciële dance, belooft de programmator. "Maar we willen af van de muzikale eenheidsworst op elke stage en het lijstje van 100 internationale dj's die overal elders al festivals platspelen", zegt Machiels.

"De Nederlandse rappers zoals Ronnie Flex en Lil' Kleine spelen hun 'Drank en Drugs' overal, maar niet bij ons. Wij reserveren een heel podium voor Vlaamse hiphop. Die gasten hebben soms een enorme, vaak gekleurde, achterban die geen enkel Vlaams festival weet te bereiken. Op die manier kan Laundry Day volgens mij zelfs meer volk lokken dan het nu al doet."

'De Nederlandse rappers zoals Ronnie Flex en Lil' Kleine spelen hun 'Drank en Drugs' overal, maar niet bij ons, wij reserveren een heel podium voor Vlaamse hiphop'