Duo aangehouden na antiterreuractie: "Geen plannen voor aanslag tijdens match Rode Duivels op groot scherm"

© Dieter Telemans

"Bij twee antiterreuracties zijn twee verdachten aangehouden, eentje bij een huiszoeking in Verviers en eentje in Celles (Doornik). Er zijn geen wapens of explosieven aangetrokken en er waren geen plannen voor een aanslag tijdens de match van de Rode Duivels tegen Hongarije zondagavond om 21 uur." Dat meldt het federaal parket.

"Eerder maakte procureur Christian Henry van Bergen/Doornik bekend dat er drie mensen bij dageraad opgepakt zijn, maar het gaat wel degelijk om twee personen", bevestigt het parket. "Twee personen, Arnaud C., geboren in 1983 en E., van Belgische nationaliteit, werden meegenomen voor verhoor."

Zij werden in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. "Alle huiszoekingen verliepen zonder bijzondere incidenten", benadrukt het parket. "In het belang van het onderzoek kan er voorlopig geen verdere informatie worden vrijgegeven."

De verdachte die in Verviers opgepakt werd, zou een jongeman van 20 jaar zijn, zei burgemeester van Verviers Muriel Taignon (PS).

Openbare evenementen afgelast in BrusselDe Anti-Sabam Street Rave van zaterdag en het muziekevenement Brüxsel Jardin op zondag zijn afgelast, laten de organisatoren en het kabinet van Brussels burgemeester Mayeur weten.

Op zaterdag zou de Anti-Sabam Streer Rave plaatsvinden aan het station Brussel-Noord, maar dat evenement werd door de Stad Brussel verboden. Op Facebook stonden er meer dan drieduizend mensen op aanwezig. Het kabinet van Brussels burgemeester Mayeur laat weten dat de organisatoren geen aanvraag hebben ingediend voor het evenement.

Ook het muziekevenement Brüxsel Jardin, dat zondag op het Poelaertplein zou plaatsvinden, is afgelast. Volgens het kabinet van Mayeur kwamen er te veel klachten van de buren binnen op het stadhuis. Zij vreesden voor geluidsoverlast. Op de Facebookpagina van de organisatie zelf wordt een andere reden aangehaald. "Met spijt in het hart moeten we aankondigen dat omwille van de terreurdreiging, de lokale autoriteiten ons hebben gevraagd om het evenement af te gelasten", aldus Brüxsel Jardin.

Voor de wedstrijd tussen Belgie - Hongarije op zondag 21 uur, neemt de Stad Brussel geen verstrengde maatregelen, maar de regels moeten strikt nageleefd worden. "Er mogen geen televisieschermen naar de straat gericht worden en er mag geen alcohol verkocht worden na 23 uur in de nachtwinkels binnen de voetgangerszone", stelt Fabrice Voogt, woordvoerder van burgemeester Mayeur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen