Direct naar artikelinhoud
Sport

Judofederatie voert strijd tegen grensoverschrijdend gedrag op, maar topcoach mag voorlopig aanblijven

Judofederatie voert strijd tegen grensoverschrijdend gedrag op, maar topcoach mag voorlopig aanblijven

De Vlaamse judofederatie gaat de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag nog opvoeren. Dat meldde ze gisterenavond, nadat in de media getuigenissen verschenen van ex-judoka's over de machocultuur die binnen het judo heerste. Er is voorlopig nog geen beslissing genomen of de gecontesteerde topcoach D.B. mag aanblijven, aldus de federatie. "In het belang van alle partijen willen we dit op een serene manier aanpakken."

De federatie komt in tussentijd al met een aantal maatregelen. Concreet wil de federatie jonge atleten mentaal assertiever en weerbaarder maken. Verder bekijkt ze of ze een laagdrempelig aanspreekpunt ter beschikking kan stellen van atleten. "Met een laagdrempelige aanpak wil de federatie nog sneller kunnen inspelen op de signalen van het werkveld", klinkt het. "Tegelijkertijd wil de VJF ook verder met haar externe partners en andere actoren binnen de sportwereld pleiten voor accurate acties die kunnen bijdragen tot het beoogde sportklimaat."

Rotte appels

De Judofederatie, die de "rotte appels" uit haar werking wil weren, wijst erop dat ze de afgelopen jaren al verschillende initiatieven heeft genomen rond grensoverschrijdend gedrag in samenwerking met het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport vzw (ICES). Daarnaast heeft ze met de Tuchtcommissie al jaren een objectief en onafhankelijk orgaan bij wie de leden klachten kunnen indienen.

De federatie roept de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag dan ook op om problemen steeds kenbaar te maken, zodat ze maatregelen kan nemen.

Verschillende getuigenissen

Ex-judoka Ann Simons getuigde vorige week over waarom ze zes jaar na haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Sydney al stopte met judo. Ook kwamen andere getuigenissen over het gedrag van topcoach D.B. bovendrijven, onder anderen van Nikki Heylen. De roep om een krachtig signaal werd daarom de laatste dagen steeds luider, maar dat lijkt er voorlopig niet te komen. 

Lees ook: hoelang blijft judocoach B. nog overeind? Getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in judo stapelen zich verder op. (+)

"In het belang van alle partijen - de sport, de atleten en de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag - willen we dit op een serene manier aanpakken", reageert VJF-voorzitter Kristof Van de Putte. De federatie wil alle partijen de komende dagen opnieuw rond de tafel brengen. Er is voorlopig nog geen besluit genomen of de gecontesteerde topcoach D.B. mag aanblijven, en de federatie wenst daarover voorlopig ook niet te communiceren. 

De VJF stelde gisterenavond in een mededeling dat de verklaringen van slachtoffers "betrekking hebben op verschillende personen binnen en buiten onze werking, en niet enkel op één persoon die nog actief is binnen onze werking". Ze verwijst zo naar berichten in de media over die topcoach. "De feiten waarover Ann Simons spreekt zijn in 2006 besproken in overleg met alle betrokken partijen, inclusief het BOIC", klinkt het nog. "De raad van bestuur wenst betrokken partijen opnieuw rond de tafel brengen alvorens verdere acties te ondernemen."

'In het belang van alle partijen - de sport, de atleten en de slachtoffers van grensoverschrijdende gedrag - willen we dit op een serene manier aanpakken'
VJF-voorzitter Kristof Van de Putte

Maatregelen concretiseren

Liesbeth Kennes, medewerker seksueel grensoverschrijdend gedrag CAW Oost-Brabant en woordvoerster van slachtoffervereniging wijsprekenvooronszelf.be, wijst minister van Sport Philippe Muyters alvast op zijn verantwoordelijkheid in Radio 1-programma De Ochtend. "Bij die cultuur komt het erop aan om beleid te voeren op verschillende niveaus. Grensoverschrijdend gedrag gebeurt niet enkel in de judosport. Minister Muyters moet zijn verantwoordelijkheid nemen rond de problematiek."

Minister Muyters reageert zelf positief op de maatregelen die VJF neemt, "maar voor mij moeten ze verder geconcretiseerd worden", reageert hij in De Ochtend. "Ik zal het kort opvolgen dat er werk van gemaakt wordt. Ik zal zeker mee in het water stappen en me nat maken." Hij wil samen met de andere sportfederaties ook bekijken wat er verder nog kan gebeuren.

Muyters benadrukt dat er "al heel veel gebeurt" om grensoverschrijdend gedrag in de sport tegen te gaan, "maar ik ga er verder op inzetten". Toch wijst Muyters erop dat "de verhalen geen verhalen van gisteren, maar langer geleden zijn". Ondertussen is er al meer een cultuur dat dit bespreekbaar moet zijn, aldus minister Muyters.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).
'Ik zal zeker mee in het water stappen en me nat maken'
Philippe Muyters (N-VA)